Връзки за достъпност

Извънредни новини

Достъпът по море до "Росенец" беше забранен и после отново разрешен


Първоначално забраненият за достъп периметър около парк "Росенец"
Първоначално забраненият за достъп периметър около парк "Росенец"

Достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“ беше забранен, а часове по-късно ограничението беше отменено.

Забраната беше наложена след като служители на Националната служба за охрана (НСО) избутаха трима души обратно в морето, за да им попречат да стигнат до държавен плаж, разположен близо до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, която се намира там.

В сила обаче е ограничение за достъп до въздушното пространство над парка от сутринта на 11 юли до 12 юли, се вижда от сайта на „Ръководство на въздушното движение“. Тогава там е планирано да се проведе протест. Указаната височина, на която полетите над района ще бъдат невъзможни, е 1000 м.

За забраната за достъп до парка по море първо съобщи специализираната медия Maritime.bg рано следобед, като се позова на информация, която на сайта на дирекция „Ръководство на корабния трафик“ към държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Там се виждаше, че от 9 юли до 15 септември 2020 г. район в акваторията на Бургаския залив е забранен за плаване, пускане на котва, риболов и водолазни дейности. Посочените координати очертават широк периметър в залива пред парка „Росенец“.

Малко след съобщението премиерът Бойко Борисов заяви по време на брифинг, че Националната служба за охрана (НСО) е поискала да се ограничи достъпа по вода и суша до парк „Росенец“. Писмото е изпратено до Министерството на вътрешните работи.

Борисов каза, че според него такива ограничения не трябва да има. „Моята заповед е да се намери законова форма да се отмени“, каза премиерът.

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника НСО ген. Красимир Станчев заради случая. Непосредствено след това Станчев я подаде. Държавният глава призова за отмяна на писмата, с които се иска блокиране на достъпа до парка с резиденцията на Доган по вода до 15 септември, съобщи пресслужбата на президентството.

По-късно бТВ съобщи, че искането на НСО е отменено. Пред медията транспортният министър Росен Желязков заяви, че забраната за корабоплаване в района е отменена. Това се вижда и от сайта на на сайта на дирекция „Ръководство на корабния трафик“.

Случката идва след като във вторник съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и двама представители на партията му стигнаха по море до плаж, който е публична държавна собственост в парка. Те бяха избутани оттам от охраната на Ахмед Доган, чиято лятна резиденция е разположена наблизо.

В предаване на живо във Фейсбук Иванов каза, че целта му е да илюстрира как гражданите нямат достъп до тази територия. Охраната, която го избута, отказа да се легитимира, а ръководството на НСО не потвърди, но и не отрече, че става дума за служители на институцията. Това направи президентът Радев ден по-късно и призова да се свали държавната охрана както на Доган, така и на Пеевски. Още ден по-късно прокуратурата претърси президентството.

В знак на протест срещу отказа да бъдат свободно допуснати до държавен плаж активисти организираха в събота „масово ходене на охраняем плаж“. В описанието на събитието се посочва, че желаещите ще пътуват с лодки и ще се съберат на плажа. Достъпът до плажа е невъзможен и по суша през пътя, който води до там, разкри по-рано „Капитал“, защото той е блокиран от охранители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG