Връзки за достъпност

Извънредни новини

Началникът на НСО подаде оставка


Ген. Красимир Станчев (вляво) и президентът Румен Радев
Ген. Красимир Станчев (вляво) и президентът Румен Радев

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев подаде оставка, съобщиха от институцията. Новината идва на фона на призива на президента Румен Радев генералът да се оттегли. НСО е под прякото разпореждане на президента.

През седмицата НСО беше замесена в злепоставяща история с няколко нейни служители, охраняващи почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Те избутаха трима души в морето, за да им попречат да стъпят на държавен плаж, разположен близо до лятната резиденция на Доган. В четвъртък премиерът Борисов каза, че по това време самият политик не се е намирал в имота, който ползва.

"През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес", се казва в изявлението на генерал Станчев до медиите.

"С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт", написа той.

Станчев посочи, че е бил воден от разбирането, че НСО е деполитизирана институция. "Отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата", написа той.

"НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", казва още генералът.

Той напомни, че е встъпил в длъжност на 30 септември 2019 г. и е настоявал за промени в Закона за НСО, но за това не е имало политическа воля. Генералът най-вероятно визира факта, че по закон президентът ръководи институцията, но комисия, в която мнозинството е на правителството, взима решения за това кои други лица, извън посочените в закона могат да бъдат охранявани.

По-рано в петък от ГЕРБ заявиха, че предвиждат промени в тези точно текстове.

Призивът на президента ген. Станчев да се оттегли дойде след като стана ясно, че достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“ е забранен. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че това е станало по искане на НСО с писмо, изпратено до Министерството на вътрешните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG