Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ескалация и сблъсъци с полицията на протестите в петък вечер. ГЕРБ обвини Румен Радев за напрежението


На продължилия през късните часове в петък протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев се стигна до сблъсъци на гражданите с полицията
На продължилия през късните часове в петък протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев се стигна до сблъсъци на гражданите с полицията

Сблъсъци между полиция и протестиращи белязаха втората вечер на протестите в центъра на София. До ескалацията се стигна след 22:00 ч., когато мъже в черни тениски започнаха да замерят образувания от полицията кордон пред Министерския съвет (МС), съобщи бТВ.

В социалните мрежи се появиха и кадри, на които се вижда как полицаи изнасят мъж под колоните на „Дондуков“ 1 (МС) и му нанасят удари с палки.

В петък в София се проведоха два паралелни протеста. Единият започна пред сградата на президентството и беше с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. По същото време пред Министерския съвет се събраха симпатизанти на ГЕРБ, които подкрепиха кабинета и премиера Бойко Борисов и се обявиха против президента Румен Радев.

За пръв път напрежение на протеста в петък се появи, след като около 20:00 ч. симпатизантите на ГЕРБ, пристигнали с десетки автобуси от цялата страна, започнаха да се оттеглят от „Дондуков 1“ към паркинга около катедралата „Св. Александър Невски“. Тогава представители на другия протест се опитаха да пресекат пътя им, а впоследствие блокираха движението по столичните булеварди „Дондуков“ и „Васил Левски“.

Късно снощи от пресцентъра на МВР съобщиха за възникналото напрежение, като по тяхна информация полицаите са били замеряни с бутилки и яйца, а на няколко автобуса са били нанесени щети. В събота сутрин от вътрешното министерство заявиха пред Свободна Европа, че подробна информация за броя задържани и пострадалите полицаи ще бъде разпространена по-късно през деня.

„Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанса да я спечелим. Наш приоритет е България да остане мирно и спокойно място за живеене, да няма смут и заплаха за живота и здравето на хората, дори това да ни коства политически щети“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на специална пресконференция на представители на ГЕРБ в събота сутрин.

На нея от управляваща партия заявиха, че опитите да бъде пробит полицейският кордон около симпатизантите, а по-късно и пред МС, са режисирани и добре организирани от „платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна от една много топла държава“. Според представителите на управляващата партия тези хора, след края на протеста в подкрепа на правителството, са започнали да нападат автобуси и шофьорите им, да чупят стъкла и да всяват смут.

По думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков отговорността за безредиците в петък се носи изцяло от президента Румен Радев. Според него голяма част от протестиращите са били подведени и са станали част от „шпицкомандата на Васил Божков“ - укриващият се от прокуратурата Дубай бизнесмен, срещу когото има 18 обвинения.

„Огромна част от тези хора са членове на ГЕРБ, разбира се към тях се присъединиха и симпатизанти. Те нито са доведени със страх, нито са принуждавани да дойдат“, каза Биков за протестиращите в подкрепа на правителството. Той добави, че не е имало насилие провокирано от полицаите.

Късно снощи от управляващите разпространиха декларация срещу проявите на насилие, но подчертаха, че не е имало пострадали техни симпатизанти заради намесата на полицията.

Малко след пресконференцията на ГЕРБ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, обяви, че той и съмишлениците му осъждат „полицейското насилие“ срещу протестиращите. От партията поискаха изясняване на състоянието на задържаните, както и тяхното незабавно освобождаване.

„Очевидно е, че управляващите от ГЕРБ и ДПС са решили да използват провокация и насилие, за да удържат властта си. Вчера Борисов организира контра-манифестация в провокативна близост до протестиращите. Днес очакваме организирането на провокации в Росенец. ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно ще организира провокативно контра-събитие“, каза Иванов във включване във Фейсбук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG