Връзки за достъпност

Извънредни новини

След ДБ и президента, премиерът също поиска сваляне на охраната на Доган и Пеевски


Част от охраната на НСО, поставена на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Част от охраната на НСО, поставена на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Премиерът Борисов призова във фейсбук за свалянето на държавната охрана от двама представители на ДПС - почетният председател на движението Ахмед Доган и бизнесменът депутат Делян Пеевски. Новината идва след четиридневен натиск на извънпарламентарната "Демократична България" и след като президентът Радев се присъедини към искането.

По време на брифинг в петък премиерът беше посочил, че в понеделник и двамата политици на ДПС сами ще се откажат от охраната.

По-рано тази седмица служители на Националната служба за охрана (НСО) избутаха трима души обратно в морето, за да им попречат да стигнат до плаж, разположен близо до резиденцията на Ахмед Доган. Те не се легитимираха и НСО не потвърди и не отрече, че това са нейни служители. Признанието дойде от президента в сряда. Тогава Радев призова да се свали охраната от двамата представители на ДПС.

В последните години медиите нееднократно се опитваха да разберат на какво основание се охраняват двамата. Подозренията на много наблюдатели са в това, че така се употребява обществен ресурс за лични цели.

“Настоявам охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да бъде свалена”, написа в своята страница във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на Национална служба за охрана(НСО) свика незабавно заседание на комисията, която да може да вземе решението.

В петък началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка, след като тя му беше поискана от президента Румен Радев. Призивът на президента към Станчев дойде след като стана ясно, че достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“ е забранен и че това е станало по искане на НСО - вероятно заради насрочения за събота протест на плажа близо до резиденцията на Доган.

Националната служба за охрана (НСО) е подчинена на президента, но решенията за охрана на лица, които не заемат държавни постове, указани в закона, се взимат от комисия, чиито решения не са публични. Мнозинство в комисията имат представители на правителството - главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

“Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието”, написа в събота Борисов.

Малко след като премиерът публикува позицията си, медии, свързани с Пеевски, съобщиха, че той и Доган сами са поискали отмяната на тяхната охрана.

„Нямаме необходимост да ни пази служба като НСО, която се компрометира изключително. Нека тази служба да пази олигарсите, които нанесоха тежки щети на България. Може същата служба да изпрати държавни гардове и в Дубай, да пазят Васил Божков”, казват източници от партията, цитирани от “Монитор”.

На пресконференция в петък Борисов окачестви последните събития около охраната на Ахмед Доган като сценарий срещу влизането на България в чакалнята на еврозоната. Тогава Борисов изрази учудване, че служителите на НСО още не са уволнени и каза, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и бизнесменът Делян Пеевски, който е депутат от същата партия сами ще се откажат от охраната си.

Борисов прехвърли изцяло вината са ситуацията в НСО върху президента. Той също така оправда охраната, наложена на Делян Пеевски, като посочи, че депутатът е охраняван заради директна заплаха за живота му. По думите на Борисов през 2015 г. е бил “нает апартамент с пряк изстрел със снайпер” по Пеевски, за което премиерът е научил от МВР. “Затова сложихме охрана”, каза премиерът.

Тезата за заплашения живот на Делян Пеевски датира от 2016 г., когато от МВР заявиха, че са убедили депутата от ДПС да приеме държавна охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG