Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само трима излекувани и над 200 заразени. България задминава Италия по регистрирани случаи на ден


Според епидемиолога в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм д-р Петър Марков влошаването на ситуацията в България е резултат от “пълното изоставяне на предпазните мерки, което се случи през май”
Според епидемиолога в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм д-р Петър Марков влошаването на ситуацията в България е резултат от “пълното изоставяне на предпазните мерки, което се случи през май”

211 са официално потвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие, при направени 2806 теста в страната. Това показва информацията от Единния национален портал, от където съобщават също и, че през последните 24 часа броят на излекуваните е едва трима души.

От началото на епидемията в България през март са регистрирани общо 7175 души случая на коронавирусна инфекция. От тях 3311 са активни към момента. В болница са настанени 532 пациенти, а 33 от тях се лекуват в интензивни отделения и клиники. Ситуацията по дни можете да проследите на специалния ни блог.

Пред БНР националният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев съобщи, че Регионалните здравни инспекции работят на ръба на изтощението.

“Те се грижат вече за над 200 хиляди души, поставени под карантина, на които трябва да се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината”, каза доц. Кунчев. Той коментира, че основните проблеми, довели до драстичното повишаване на броя новозаразени, са свързани с мисленето, че болестта е изчезнала, както и с политизирането на темата.

В същото време данните за последните няколко дни показват, че България задминава или е почти равна, по брой заразени, с една от най-тежко пострадалите от пандемията държави – Италия. Докато в България за 7, 8, 9, 10 и 11 юли са били регистрирани съответно по 174, 188, 240, 262 и 211 новозаболели, в Италия във същите дни те са били съответно по 137, 193, 214, 276 и 188.

В своя публикация в социалните мрежи д-р Петър Марков, епидемиолог в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм, коментира случая и добави, че от известно време България е достигнала до второ място по брой потвърдени инфекции на глава на населението. По негови думи страната ни се приближава към числата, регистрирани в Швеция, която е първенец по този показател в рамките на ЕС.

„От известно време вече сме на второ място по брой потвърдени случаи на инфекция на глава от населението в Европейския съюз. По този показател в момента бавно но сигурно догонваме тъжния шампион на ЕС – Швеция и се насочваме към компанията на нашите съседи Сърбия и Македония“, каза д-р Марков. По негови думи проблемите са резултат от “пълното изоставяне на предпазните мерки, което се случи през май”.

По света броят на заразените достигна повече от 12 млн. и 740 хил. души, броят на оздравелите е над 7 млн. и 18 хил., а починалите са над 565 хил.

Най-тежко засегнатата страна продължава да е САЩ с над 3 млн. и 247 хил. заразени и 134 хил. починали, следвана от Бразилия , Индия, Русия, Великобритания и други. Разпространението на заразата по света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG