Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС призова Турция да промени решението си за “Света София”


Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел

Външните министри на ЕС призоваха Турция да се откаже от решението, с което промени статута на храма “Света София” в Истанбул от културен паметник в джамия.

“Заклеймяваме решението на Турция да превърне толкова еблематичен паметник в джамия. Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще засили разделенията между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество”, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел след срещата на външните министри в Брюксел в понеделник.

Той добави, че между страните членки има “широка подкрепа” за призива към Турция да се откаже от решението си за статута на храма. По-рано подобен апел отправиха и Съединените щати.

В края на миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган подписа указ, с който 1500-годишната катедрала, която в средата на 30-те години на ХХ век е обявена за музей, се превръща в действаща джамия.

Външните министри посветиха няколко часа на този въпрос. Това беше първото им заседание на живо в Брюксел, откакто избухна епидемията от коронавирус.

Борел ги определи отношенията с Турция като “неособено добри”. Той беше упълномощен от тях да разработи допълнителни мерки, които “да съответстват предизвикателствата на последните турски действия в Либия и в Източното Средиземноморие”, където Турция търси газ в икономическата зона на Кипър. Мерките ще бъдат обсъждани през август, когато външните министри на ЕС ще се съберат отново, съобщи Борел.

Кипър и други страни настояват за допълнителни санкции към въведените миналата година мерки, с които бяха намалени предприсъединителните фондове за Турция, която е кандидат-член на ЕС, и бяха прекъснати преговорите за сключване на споразумение за авиацията.

В заключенията от срещата на външните министри Турция се описва като “важна държава”, с която ЕС ще развива отношения “в съответствие с ценностите, принципите и интересите си”. Министрите са били единодушни, че действията на Турция в Либия и в Източното Средиземноморие засягат пряко европейските интереси. ЕС призовава Турция да спазва поетите от нея ангажименти по Берлинския процес за намиране на политическо решение за Либия, както и да спазва военното ембарго на ООН, добави Жозеп Борел след заседанието

В статия, публикувана в понеделник в изданието “Политико Европа” турският външен министър Мевлют Чавушоглу заявява, че Анкара не възнамерява да прекрати търсенето на газ край Кипър и определя исканията на Гърция и на Кипър като “максималистични и едностранни”. Мевлютоглу обвинява Франция, че застава на страната на генерал Халифа Хафтар в Либия, и отхвърля критиките, че присъствието ѝ в северна Сирия пречи на намиране на изход от кризата там. Чавушоглу не споменава нищо за църквата “Света София”.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG