Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тяхната свобода беше отнета". Тръмп наложи санкции на Китай заради Хонконг


Кадър от протестите в Хонконг срещу Закона за националната сигурност
Кадър от протестите в Хонконг срещу Закона за националната сигурност

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която налага санкции на Китай в отговор на намесата на Пекин в Хонконг.

На пресконференция в Белия дом във вторник Тръмп съобщи, че със заповедта се слага край на специалния статут по отношение на търговията, с който се ползва Хонконг.

"Тяхната свобода беше отнета, техните права бяха отнети", каза Тръмп.

"Хонконг вече ще се третира по същия начин като континентален Китай - без специални привилегии, без специално икономическо отношение", съобщи Тръмп в изказване, което прерасна в предизборна реч срещу неговите политически опоненти.

Американският президент каза, че е подписал и Закона за автономията в Хонконг, който Конгресът прие по-рано този месец. Актът разрешава санкции срещу китайски служители и полицията в Хонконг, които прилагат новия Закон за националната сигурност. Актът, приет от Вашингтон, позволява и санкции срещу банките, които правят бизнес с тези, "които подкопават автономията на Хонконг".

"Този закон дава на моята администрация мощни нови инструменти, които да държат отговорни хора и организации, свързани за унищожаването на свободата на Хонконг", каза Тръмп.

Междувременно Китай заяви, че ще наложи ответни санкции на американски физически и юридически лица, предаде Ройтерс. Китайското външно министерство прикани САЩ да спрат да се месят във вътрешните работи на Китай.

Новият закон за сигурността в Хонконг беше приет в края на юни от парламента в Пекин, контролиран изцяло от Китайската комунистическа партия, и влезе в сила почти веднага. Той предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт.

С него ще бъдат криминализирани актове на диверсия и подкопаване на държавната власт, на тероризъм, на съглашателство с чужди държави, които се намесват в Хонконг. Тези актове ще се наказват със затвор от три години до доживот. В дефиницията на тероризъм влиза повреждане на публична собственост, включително автобусни спирки. Обидите и речта на омраза към централното правителство на Китай и регионалните власти на Хонконг вече са престъпления, както и призивите за независимост на Хонконг.

Новият закон предвижда Пекин да създаде в Хонконг сили за сигурност на пряко подчинение на Пекин, които да отговарят за прилагането на закона.

Според критиците законът нарушава принципа „една страна, две системи“ и автономията на Хонконг, гарантирана с международен договор.

Бившата британска колония Хонконг е върната на Китай през 1997 г. Оттогава тя има статут на специален административен район и се управлява в съответствие с принципа „една страна, две системи“. Съгласно конституцията на Хонконг местните власти имат суверенитет по всички въпроси на територията, с изключение на отбраната и външната политика.

Взаимоотношенията между САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света, бяха обтегнати и от начина, по който Китай се справя с пандемията от коронавирус, ерозията на правата и свободите в Хонконг, търговските спорове и отношението на Пекин към уйгурите и други предимно мюсюлмански малцинства в западен Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG