Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Без карантина за пристигащите от Обединеното кралство


Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до края на месеца
Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до края на месеца

Министерският съвет удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Предишният срок изтече на 15 юли.

"Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб", се казва в решението.

Здравният министър Кирил Ананиев предложи удължаването на извънредната обстановка на 6 юли като се позова на анализ на показатели, свързани с броя на новооткритите, хоспитализираните и критичните случаи на COVID-19.

За последното денонощие в Бълагрия бяха открити 234 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 4885 PCR теста. С това потвърдените случаи в България достигнаха 7645, 3699 от тях са активни, а 551 души се намират в болници.

Според нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев пристигащите от Великобритания няма да бъдат поставяни под карантина.

Първите случаи на коронавирус в Българя бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка. Поетапно бяха отменяни различни ограничения като забраната за работа на заведенията на открито, а по-късно и на закрито, бяха отворени молове и фитнесите.

Инфекцията е потвърдена у повече от 13 милиона души по света, а починалите наближават 600 хиляди. От тях повче от милион и половина или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Разпространението на COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация. Тук може да следите развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения. Следете и интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG