Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия е против евентуални санкции за "Северен поток 2" и "Турски поток"


Премиерът Бойко Борисов заедно с президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган и на Сърбия Александър Вучич на церемонията за строителството на “Турски поток” в Истанбул през януари
Премиерът Бойко Борисов заедно с президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган и на Сърбия Александър Вучич на церемонията за строителството на “Турски поток” в Истанбул през януари

Европейската комисия заяви, че е против налагането на санкции срещу европейски компании, извършващи законен бизнес.

Коментарът беше направен по повод направеното в сряда заявление от САЩ, че ще санкционират компаниите, участващи в довършването на газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток” в опит да ограничат енергийната зависимост на Европа от Русия.

“Няма да коментираме конкретната заплаха, но като принцип Европейската комисия е против налагането на санкции срещу европейски компании, извършващи законен бизнес”, заяви неин говорител в четвъртък.

Той добави, че Комисията “полага грижи “Северен поток 2” и другите газопроводи да оперират по прозрачен и недискриминационен начин” и че европейската газова директива “дава ясни правила за всички газопроводи, свързващи европейските газови пазари с трети страни”.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че Вашингтон ще наложи санкции на компаниите, работили по “Северен поток 2”, който трябва да доставя руски газ под Балтийско море до Германия и по второто отклонение на “Турски поток” от Турция до Унгария. Трасето на “Турски поток” през България се изгражда усилено в момента.

Премиерът Бойко Борисов, който нарича българския участък “Балкански поток”, съобщи преди месец, че съоръжението, което е българска собственост, ще е готово до края на годината. То ще пренася руски газ, като руската държавна компания “Газпром” е заявила интерес да транспортира всички заявени до момента количества по бъдещия газопровод през България, Сърбия и Унгария.

Помпео, който ще бъде в Европа идната седмица, каза, че САЩ възнамеряват ще променят закона, с който могат да бъдат налагани санкции и на компании работили в миналото по двата газопроекта, които сега са изключени от неговия обхват.

На брифинг във Вашингтон от Държавния департамент уточниха, че наказания няма да бъдат налагани на онези компании, които преустановят работа по проектите, известни като "Северен поток 2" и "Турски поток".

През 2017 г. САЩ приеха федерален закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Той позволява на САЩ да налагат наказания за компаниите, започнали работа по руските енергийни проекти след влизането на закона в сила. На това основание през декември 2019 г. Сенатът одобри закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година. Той задължи администрацията да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG