Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Г-н Пеевски”. Как Бойко Борисов отговаря на въпроса кой е Шиши


Депутатът от ДПС Делян Пеевски. Снимката е архивна.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски. Снимката е архивна.

“Г-н Пеевски”. Такъв лаконичен отговор получи Свободна Европа от Правителствената информационна служба на официално запитване “кого има предвид министър-председателят, когато говори за Шиши”.

Въпросът се наложи след като в четвъртък пред журналисти премиерът Борисов за първи път използва подобен прякор. От думите на премиера се разбра, че с този прякор той назовава човек със значително политическо влияние.

След коалиционен съвет с патриотите преди ден Борисов нарече “абсурд” перспективата за съставяне на служебно правителство. Той се аргументира така: “на този президент незрял или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета ... но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати".

Пред журналисти премиерът спомена и името на Делян Пеевски, но в друг контекст. Той каза, че тримата министри в сегашния кабинет, на които координаторите на ГЕРБ поискаха оставките (Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов) са свършили “значими неща”, но с “добре подбрана тактика в обществото [тези министри] се привързват към Делян Пеевски и ДПС”.

Делян Пеевски е бизнесмен, издател на медии и народен представител от ДПС. По време на пресконференцията Борисов така и не поясни, че прякорът Шиши и името на депутата всъщност са едно и също лице. Присъстващите на брифинга журналисти не зададоха уточняващ въпрос.

През последните седем години министър-председателят Бойко Борисов често иронизира лидерите и влиятелните фигури от други партии – от Корнелия Нинова до Христо Иванов и Атанас Атанасов. Но той винаги е запазвал дипломатичен тон, когато отговаря на въпроси за Делян Пеевски и ДПС.

Последният път, в който премиерът публично говори за медийния магнат, беше, за да уточни, че за него Пеевски е “просто депутат”. Това се случи в средата на месец юни, когато министър-председателят даде пресконференция по повод публикувани анонимно снимки от спалнята му. На въпрос на Свободна Европа защо винаги, когато изрежда противниците си, Борисов пропуска ДПС, той отвърна, че ДПС “подмолно действат отзад”, а “Делян Пеевски е депутат” и допълни, че не коментира политици от други формации.

Това изречение е произнасяно няколко пъти в годините.

За първи път Борисов коментира Пеевски по този начин след избирането на Пеевски за шеф на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) - новина, която доведе до масови протести срещу кабинета “Орешарски”. Въпреки че ГЕРБ тогава подкрепяха демонстрациите, Борисов нито веднъж не заяви, че има каквито и да е съображения срещу избора на “депутата Пеевски”.

Народният представител от ДПС се свързва с прякора “Шиши” предимно в социалните мрежи. Досега името на Пеевски не беше изричано заедно с прякора му от който и да било политик.

Освен че Борисов заговори за “Шиши”, който, по думите му, е редил служебното правителство на президента Румен Радев, правителствената информационна служба даде и официален отговор, че именно Пеевски е този “Шиши”, за когото говори премиерът.

Междувременно за Шиши заговори и президентът Радев, който след пресконференцията на управляващите, отвърна на Борисов: "Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков. Друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки. Който е имал вземане даване с този кръг, ще трябва да си носи последствията", каза Румен Радев в Пловдив.

Така в един и същи ден премиерът и президентът заговориха за едно име, което досега беше табу, и посочиха, че Пеевски, освен псевдоним, има и сериозно политическо влияние.

XS
SM
MD
LG