Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирус тук просто няма. Мистериозната смърт на дипломат и бялото петно на картата


В Туркменистан няма нито един официално потвърден случай на COVID-19, но хората носят маски, за да се предпазят от инфекцията

Турският дипломат Кемал Учкун работи в средноазиатската република Туркменистан от януари 2018 г.

На 27 юни той разбира, че пристъпите на кашлица, започнали два дни по-рано, вероятно са нещо сериозно и отива в болница в туркменската столица Ашхабад. Приет е веднага заради дихателни проблеми. Поставената му диагноза е пневмония. Няколко дни по-късно Кемал Учкун вече е мъртъв.

Според официалната информация от властите в Туркменистан, турският дипломат е починал от пневмония. Неговата смърт е просто поредната от вълната от жертви на пневмонията, върлуваща в страната.

Но един човек, запознат с развоя на събитията, довели до кончината на Учкун, е убеден, че Кемал Учкун е жертва на COVID-19.

Той иска да остане анонимен заради опасения от преследване. Пред Радио Свободна Европа източникът твърди, че Учкун можело да бъде спасен, ако властите не са били толкова обсебени от необходимостта да се придържат към версията на правителството, че коронавирус в Туркменистан няма.

Учкун умира през нощта на 7 юли. Малко по-късно самолет, специално изпратен от Турция, отнася останките му, за да бъдат погребани у дома.

Историята на един болен

Според източника на Свободна Европа турският дипломат е бил лекуван от пневмония и лекарите в болницата в Ашхабад му давали антибиотици. Той е бил тестван два пъти за наличието на коронавирус, но резултатите са били отрицателни. Тъй като състоянието му се влошава, болничният му картон, заедно с рентгенови снимки, направени в течение на няколко дни, са изпратени в Турция за консултация.

Турските лекари, които са се запознали с досието, смятат, че вероятността Учкун да е болен от COVID-19 е над 90 процента. Те препоръчват той да бъде незабавно върнат в Турция за лечение.

На седмия ден от болничния си престой Учкун иска спешна евакуация, но според източника на Свободна Европа, туркменските власти отказват разрешение на турския медицински самолет да влезе във въздушното пространство на Туркменистан.

Кемал Учкун
Кемал Учкун

От началото на март Туркменистан пренасочи всички международни полети към летището в източния град Туркменабат, на няколкостотин километра източно от столицата Ашхабад.

Медицинският евакуационен самолет, който Турция подготвя, за да прибере своя гражданин, естествено иска разрешение за кацане в Ашхабад, където Учкун е хоспитализиран.

Това не би трябвало да е сериозен проблем, тъй като става дума за медицинска спешност, но по някаква причина нещата не се оказват толкова прости. Разрешението за кацане идва едва на 9 юли, два дни след смъртта на Учкун.

Междувременно, дори и след мнението на турските лекари, дипломатът продължава да бъде лекуван с антибиотици, въпреки че Учкун настоява да му предпишат антивирусни препарати. Причината - според властите в Туркменистан коронавирус няма.

Маски срещу прах от пустинята

В същото време в съседните Казахстан, Узбекистан, Афганистан и Иран са регистрирани десетки хиляди случаи на COVID-19. Туркменските власти прилагат много от мерките, които други държави използват за ограничаване разпространението на епидемията, без да признават, че става дума за COVID-19.

Например носенето на маски беше неофициално забранено, като полицията дори сваляше маските от лицата на хората до 8 юли, когато в Туркменистан пристигна екип от Световната здравна организация (СЗО). Това стана ден след смъртта на Учкун.

Пътници в автобус в столицата Ашхабад носят защитни маски
Пътници в автобус в столицата Ашхабад носят защитни маски

Изведнъж носенето на маски на обществени места в централноазиатската република стана задължително. Официалната причина за въвеждане на новото правило е да се предпазят хората от прах. Но пясък и прах са нещо обичайно за Туркменистан, тъй като по-голямата част от страната е пустинна.

Когато духат силни ветрове от североизток, те често носят сол от дъното на пресушеното Аралско море. Но досега властите не са призовавали населението да се предпазва от прашните облаци с маски.

Мисията на СЗО трябваше да провери още в края на април как така коронавирусът заобикаля страната, но властите забавиха пристигането ѝ с повече от два месеца.

Ръководителят на екипа на СЗО Катрин Смолууд заяви, че са били допуснати само до обекти, договорени предварително с властите. Така експертите на здравната агенция на ООН не са видели и чули нещо, което би противоречало на твърдението на туркменското правителство, че в страната няма заразени с коронавирус. Въпреки това Смолууд препоръча туркменските власти да се държат „сякаш COVID-19 циркулира“ сред населението.

Тя коментира и „съобщенията за зачестили случаи на остри респираторни заболявания или пневмония с неизвестна причина“, като заяви, че СЗО препоръчва "обхватът на системите за наблюдение и тестване да бъде разширен и пробите да се изпращат в референтните на СЗО лаборатории за потвърждаване на резултатите".

Интерактивната карта, чрез която СЗО информира за развитието на епидемията от COVID-19, показва Туркменистан като бяло петно. Инфектираните и починалите в страната от усложненията на инфекцията са нула.

Картата на СЗО показва, че в Туркменистан заразени и починали от COVID-19 няма
Картата на СЗО показва, че в Туркменистан заразени и починали от COVID-19 няма

От години туркменските власти изолират страната от останалия свят, което прави практически невъзможно да се провери по независим начин дали многобройните заявки, които правителството прави за постигнати успехи, са реални.

Изглежда почти невъзможно човек, особено чужд дипломат, да бъде оставен да умре, за да бъде поддържано твърдението на властите, че COVID-19 не съществува в страната. Но източникът на Свободна Европа не се съмнява, че именно това се е случило с Учкун в Туркменистан.

От обявяването на пандемията от коронавирус на 11 март в света са потвърдени повече от 14 милиона инфекции и близо 600 хиляди жертви. Повече за развитието на епидемията по света може да следите на интерактивната карта, а в България - на блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG