Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки хиляди демонстрират в Хабаровск в подкрепа на местния губернатор


Протестът в Хабаровск на 18 юли 2020 г.
Протестът в Хабаровск на 18 юли 2020 г.

Десетки хиляди хора се събраха в събота в руския град Хабаровск на нов протест в подкрепа на популярния губернатор, който е задържан по обвинение за убийство, съобщава Ройтерс.

Сергей Фургал беше арестуван миналата седмица по обвинение, че е поръчал убийствата на бизнесмени преди 15 години. Арестът му предизвика безпрецедентни демонстрации в Хабаровск, град с около 600 000 души в далечния изток на Русия, близо до границата с Китай.

50-годишният губернатор отрече обвиненията, които според неговите привърженици са политически мотивирани.

Фургал е от националистическата партия ЛДПР и спечели управленското място от представител на управляващата партия "Обединена Русия" през 2018 г.

В събота десетки хиляди, включително млади, възрастни и жени с деца в детски колички, маршируваха през центъра на Хабаровск, пише Ройтерс. Те носят плакати с надпис "Свобода за Фургал!" и скандират „Докато сме единни, ние сме непобедими“.

Протестиращите призоваха за "справедлив процес" за губернатора, и не в Москва, където той беше заведен след ареста му миналата седмица.

"Това е нашият губернатор! И ние ще го защитим!", викат протестиращите.

Както при предишните протести, митингът не е одобрен от властите, но полицията не предприе стъпки, за да го разпръсне. Миналата събота десетки хиляди също се изляха по улиците на Хабаровск, за да протестират срещу ареста на Фургал.

Протестите бележат рядко предизвикателство за Кремъл, идващо от отдалечените региони. Идват и непосредствено след като президентът Владимир Путин спечели силно противоречив конституционен вот, с който получи възможността да бъде на власт до 2036 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG