Връзки за достъпност

Извънредни новини

Владислав Горанов каза, че "няма причина" да подава оставка


Финансовият министър Владислав Горанов обяви в понеделник, че не вижда причина да си подаде оставката. “Не виждам причина да подавам оставка 10 дни, след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект, а именно интеграцията в банковия съюз и приближаването към еврото”, каза той след дебатите по вота на недоверие в парламента.

Обяснението му идва дни след съобщението от Министерския съвет, че той и двамата му колеги министрите на вътрешните работи и икономиката – Младен Маринов и Емил Караниколов са депозирали оставките си, след като бяха поискани от премиера.

Бойко Борисов поиска тримата министри да напуснат постовете си заради връзки с ДПС. Решението е било взето след среща с областните координатори на ГЕРБ, информираха от централата на партията. По време на заседанието координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски", се казва в съобщение на ГЕРБ.

“За първи път след приемането на България в ЕС получихме пълна подкрепа и доверие от европейските институции, за да слеем нашата икономика с кръвоносната система с втората по значимост валута в света. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания", каза Горанов в отговор на въпрос за напускането му на поста, ансонсирано миналата седмица.

Финансовият министър отрече да има каквато и да обвързаност с ДПС и призова да бъдат дадени конкретни примери в законодателната дейност, които да го свържат с Движението.

“Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел", допълни Горанов. И поясни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи.

Горанов обаче уточни, че дебатът по отношение на оставките не е приключил.

"Естествено, когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма особено значение, тъй като персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, в случая Бойко Борисов", изтъкна министърът.

Въпреки че Борисов поиска оставките на тримата министри миналата седмица, ден по-късно след коалиционен съвет той уточни, че кадровите въпроси на Министерския съвет ще се решават след вота на недоверие. Исканата от опозицията оставка на правителството бе обсъдена от парламента в понеделник, а гласуването й предстои на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG