Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обяви оставките на Горанов, Караниколов, Маринов и Ангелкова


Бойко Борисов по време на брифинг за промените в правителството
Бойко Борисов по време на брифинг за промените в правителството

Управляващата коалиция обяви в четвъртък промени в състава на правителството, които засягат постовете на министрите на финансите, вътрешните работи, икономиката, туризма и здравеопазването. Това става на фона на продължаващите вече две седмици масови протести в България и чужбина с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Кабинетът ще напуснат Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова, а досегашният здравен министър Кирил Ананиев ще поеме финансовото ведомство. На негово място пък беше предложен директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

За министър на икономиката е номиниран сегашният зам.-министър Лъчезар Борисов. Вместо Маринов, начело на вътрешното министерство управляващите предлагат директора на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски, а досегашният министър на туризма Николина Ангелкова ще бъде заменена от вицепремиера Марияна Николова.

Ще има промени и сред заместник-министрите, съобщи още премиерът Бойко Борисов по време на специален брифинг в Министерския съвет. Предстои кадровите рокади да бъдат гласувани от депутатите в Народното събрание.

Преди седмица, в опит да се разграничи от ДПС, Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. До решението се стигна след среща с областните координатори на ГЕРБ.

По време на партийното заседание координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски", съобщиха тогава от управляващата партия.

В същия ден тримата министри декларираха готовност да напуснат правителството още на следващия ден. Ден по-късно обаче управляващите обявиха, че ще изпълнят мандата си, след заседание на управляващата коалиция. Тогава беше съобщено и че обсъждането на оставките се отлага със седмица заради предстоящите среща на върха на лидерите на ЕС, както и гласуването на внесения от БСП вот на недоверие, който беше неуспешен.

Мотивите за оставките

По време на брифинга на лидерите на партиите в управляващата коалиция премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов обяви мотиви за кадровите промени в правителството.

„Младен Маринов го сменяме, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора“, заяви той, визирайки случаите на полицейско насилие, които бяха заснети по време на протеста на 10 юли.

„Второ, защото на „Росенец“ имаше заявен протест и те трябваше да осигурят протичането му така, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес“, добави премиерът.

Става дума за организираното масово посещение на държания плаж близо до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, когато на протестиращите не беше осигурен достъп. „Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, обобщи Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък ще бъде сменен заради занижен контрол върху дейността на Държавната комисия по хазарта: „Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта пет години е бил занижен.“

Препратката е към делото срещу бизнесмена Васил Божков, който е обвинен, че не е внесъл 559 млн. лева такси за всички лотарийни игри, които негови фирми са организирали. Обвиняеми по делото са двама бивши председатели на комисията по хазарта – Александър Георгиев и Огнемир Митев. По-късно обвинения получиха бившият член на ДКХ Пламен Георгиев и досегашният ръководител на отдел "Контролна дейност" в комисията Тодор Марков.

Самият Божков публикува своя кореспонденция, за която твърди, че е с Владислав Горанов. В нея се вижда, че двамата обсъждат срещи помежду си и „инструкции“ към двама души, за които се твърди, че са вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев. Тогава финансовият министър заяви, че не е извършил нищо нередно и не вижда причина да подаде оставка.

Оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов е поискана заради „раздадени бонуси“ в ръководеното от него ведомство. „Караниколов се справя много добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадени бонуси или грантове в министерството на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг“, коментира накратко Борисов в четвъртък. Мотиви за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова не бяха съобщени.

Кои са бъдещите министри

За министър на финансите управляващите предложиха настоящия здравен министър Кирил Ананиев, чиято кариера до избирането му за ръководител на здравното министерство преминава в сферата на финансите.

Той започва работа във финансовото министерство през 1980 г. Бил е началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Ананиев е работил и като секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

От 2014 г. до 2017 г. е заместник-министър на финансите. В служебното правителство с министър-председател Огнян Герджиков е министър на финансите, а след това до ноември 2017 г. е отново зам.-министър на финансите.

За министър на икономиката е предложен Лъчезар Борисов. В момента той е зам.-министър на икономиката. Борисов работи в Министерството на икономиката от 2002 г. първо като главен експерт, а после като началник на отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“, „Управление и преструктуриране на държавното участие“, „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“. Има бакалавърска и магистърска степен по „Макроикономика“ от УНСС и специализации в чуждестранни висши учебни заведения. Към момента Борисов е председател на надзорния съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР).

За министър на вътрешните работи е предложен Христо Терзийски. В момента той е директор на Главна дирекция „Национална полиция”. Завършил е висше образование в Техническия университет в София. Назначен е на полицейска длъжност през 1996 г. в сектор „Криминална полиция“ на Шесто районно полицейско управление в София. След това работи в сектор „Наркотици“ на СДВР, по-късно става и негов началник. От 2009 г. е зам.-директор на СДВР.

Заради предложението Кирил Ананиев да стане министър на финансите, Министерството на здравеопазването остава без ръководител. За такъв е предложен проф. Костадин Ангелов, настоящ директор на Александровска болница. Той е лекар хирург и преподавател по хирургия. Съветник е в Комисията по здравеопазване в Народно събрание и е главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия” към Министерство на здравеопазването.

За министър на туризма е предложена Мариана Николова. В момента тя е вицепремиер по икономическата и демографската политика от квотата на НФСБ. Преди това е била началник на кабинета на Валери Симеонов, когато той беше вицепремиер. По образование е юрист, била е адвокат и юрисконсулт в „Топлофикация София“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG