Връзки за достъпност

Извънредни новини

След заповед на китайските власти САЩ затвориха консулството си в Чънду


Китайски полицаи пред опразнената от американските власти сграда на консулството на САЩ в Чънду
Китайски полицаи пред опразнената от американските власти сграда на консулството на САЩ в Чънду

Външното министерство на Китай съобщи, че консулството на Съединените щати в Чънду, главния град на провинция Съчуан, вече е закрито.

Дипломатическият персонал на американците е напуснал сградата на консулството, след като преди три дни това беше наредено от властта в Пекин. Часове по-късно служители на китайското външно министерство са влезли в сградата и са “поели контрол” над нея.

“Консулството стоеше в центъра на нашите взаимоотношения с хората от Западен Китай, включително и Тибет, в рамките на 35 години. Разочаровани сме от решението на Китайската социалистическа партия и ще се борим, за да продължим да достигаме до хората в този важен регион чрез другите ни мисии в Китай”, обяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

По данни на Би Би Си консулството в Чънду е било от ключово значение за САЩ, тъй като е позволявало по-лесен достъп до информация от Тибет, държавата чието желание за независимост поставя властта в Пекин под постоянно напрежение.

Самото затваряне пък дойде в пряк отговор на заповедта на Вашингтон да бъде затворено китайското консулство в Хюстън през изминалата седмица.

От встъпването във власт на Доналд Тръмп в Белия дом напрежението между САЩ и Китай постоянно расте. В продължение на повече от година двете супер сили си разменяха редица икономически санкции, които повлияха на икономиката в цял свят.

След началото на пандемията от COVID-19 проблемите се изостриха още повече, след като Вашингтон обвини Пекин в глобалното разпространение на вируса.

САЩ наложи санкции на Китай, свързани с намесата на комунистическата партия в управлението на Хонконг.

На 23 юли държавния секретар Майк Помпео призова съюзническите държави да застанат срещу глобалните „хегемонични” стремежи на Китайската комунистическа партия. Той каза, че САЩ „вече не могат да игнорират основните политически и идеологически различия между нашите страни“.

Тогава той съобщи, че консулството в Хюстън е било „център на шпионаж и кражба на интелектуална собственост“.

Вашингтон оказва натиск върху Пекин и заради грубите нарушения на правата на човека в региона Синдзян, където Китай вкара над 1 милион уйгурски мюсюлмани и други групи в трудови лагери и затвори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG