Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Картичка за Шиши". Гняв и срещу мълчанието на Брюксел в 19-ия ден на протеста


Протестът в София на 27 юли 2020 г.
Протестът в София на 27 юли 2020 г.

Недоволство от скритата власт на Делян Пеевски върху правителството и прокуратурата, от новите социално-икономически мерки на кабинета и от това, че в Брюксел си затварят очите, белязаха 19-ия ден от протестите.

В София демонстрациите стигнаха до сградата на Европейския парламент и Европейската комисия на ул. "Г. С. Раковски" с възмущение от това, което участниците определят като липса на позиция на Брюксел по отношение на събитията в България. "ЕС, вземи страна!" - призоваваше един от плакатите.

Малко по-рано пред централата на ГЕРБ беше организирана акция за масово подаване на оставки. Участниците се явиха с написани оставки, които са готови за подпис. Инициатор на акцията беше гражданското движение БОЕЦ.

Протестите в София и други градове продължават 19 дни с искане за оставка на кабинета и прокуратурата, но в понеделник недоволството се насочи и към решението на правителството да отпусне 1 млрд. и 100 млн. за социални мерки в борбата с корона кризата. Ораторите определиха това като хвърляне на прах в очите и купуване на спокойствие.

По-рано днес пред БНБ младежката организация на партия "Да, България" организира масово честитене на рождения ден на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. В понеделник той навърши 40 години. Активистите на "МлаДа България" изпяха "Честит рожден ден, Шиши" и направиха изложба от поздравителни картички. На една от тях пишеше "В затвора скоро".

Протестиращите асоциират депутата от ДПС Делян Пеевски със задкулисно влияние върху съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Повод за това обвинение е необяснимото му, според тях, забогатяване, за което са изпратени десетки сигнали, но те никога не са били разследвани.

В средата на юли координаторите на ГЕРБ призоваха премиера да освободи трима министри, свързвани с Пеевски и ДПС. По-късно самият премиер, както и президентът Радев, споменаха името на депутата като човек, който има голяма власт. Това е първото подобно признание от хора, облечени с власт, макар че в изтеклите десетина години много политици са били призовавани да коментират твърденията за задкулисно влияние на депутата.

Протестиращите ще създадат инициативен комитет, в който да влизат представители на неправителствения сектор и отделни граждани, съобщиха в понеделник организаторите на събитията във фейсбук - Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов. Комитетът ще координира различните акции на недоволните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG