Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на икономиката отрече да е назначение на Пеевски


Лъчезар Борисов (влясо), който се закле като министър в петък, заяви, че не е отговорен за кредит от 75 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие, по времето, в което той е бил начело на надзорния ѝ съвет
Лъчезар Борисов (влясо), който се закле като министър в петък, заяви, че не е отговорен за кредит от 75 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие, по времето, в което той е бил начело на надзорния ѝ съвет

Новоназначеният министър на икономиката Лъчезар Борисов отхвърли като несериозни обвиненията, че обслужва задкулисната власт в България. Реакцията му идва часове след като от извънпарламентарната опозиция го призоваха да напусне поста си, заради действия, които е предприемал в миналото.

Лъчезар Богданов е бил председател на надзорния съвет на ББР и в това си качество е одобрил отпускането на близо 500 млн. лева или 1/3 от кредитния портфейл на банката, за фирми, близки до ДПС, каза в понеделник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той определи новия министър като назначение на Делян Пеевски в правителството.

Не познавам Делян Пеевски, каза Лъчезар Богданов по бТВ във вторник. Той добави, че не носи отговорност за серията от кредити, отпуснати от ББР, включително и 75 млн. лева за колекторска фирма. Той също така намекна, че разпространението на информация за банките е наказуемо и направи референция към законовите санкции за всяване на паника.

Лъчезар Богдановк потвърди, че е бил председател на надзорния съвет на ББР, когато институцията е отпуснала 75 млн. лева, визирани от "Демократична България", а решението е обсъждано в период от 6 месеца. Кредитът е бил за дружество със скромни приходи, притежавано от известна колекторска фирма. Последното доведе до уволнението на главния изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев. Тогава Мавродиев заяви, че отговорността би трябвало да бъде носена не от него, а от надзорния съвет на банката.

В отговор на данните от журналистически разследвания и обвиненията на ДБ, че банката предоставя повече от 1/3 от капитала си на големи бизнеси, министърът заяви, че ще изиска от управителния съвет на ББР да направи публична структурата на финансиране.

“Ще видите, че може би 80%, ако не и повече, е изцяло за малки, средни и микрофирми”, каза Борисов и каза, че работата на банката с определени фирми и лица е несъстоятелна, тъй като тя работи с всички.

Министърът на икономиката направи уточнение за обявените от премиера Бойко Борисов в понеделник 1.8 млрд. лева за икономически мерки. Той каза, че размерът на сумата е уточнен след анализ на данните от икономическата обстановка в страната.

Министър Борисов каза, че от министерството ще изчистят всички субективни фактори по отношение на предвидените близо 700 млн., които са предвидени за подпомагане на бизнеса. Те ще бъдат под формата на кеш грантове. Той поясни ,че предвидените преди няколко месеца 200 млн. лева, които трябваше да бъдат използвани от ББР за гарантиране на кредити, също се пренасочват към кеш грантовете.

“Останалата част (1.1 млрд. лева бел. ред.) са финансови инструменти и гаранции към търговските банки, така че кредитоизкателите да могат получени кредити с по-ниска лихва и по-малко обезпечение”, каза Борисов.

Лъчезар Богданов съобщи, че е назначен на министерския пост по настояване на съпредседателите на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и ще работи за безпрепятственото излизане на българския бизнес от кризата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG