Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изтеглят 11 900 военни от Германия, част от тях отиват в Италия и Белгия


Държавният секретар за отбраната на САЩ Марк Еспър
Държавният секретар за отбраната на САЩ Марк Еспър

САЩ ще намалят военното си присъствие в Европа с 6400 души, съобщи държавният секретар за отбраната Марк Еспър в сряда. Те са част от 11 900 военнослужещи, които ще бъде изтеглени от Германия.

5400 от военните ще бъдат предислоцирани в други европейски държави - основно Белгия и Италия, но също и в Полша и балтийските сържави, ако получат разрешение за това от националните власти, съобщи държавният секретар.

Разместването на войските е част от по-голям план за актуализиране на стратегията на САЩ срещу Русия. "Следваме границите на изток, където са най-новите ни съюзници", каза Еспър на пресконференция във Вашингтон.

Това е най-голямото разместване на американски войски от края на Студената война насам. Намалението на контингента в Германия, който е най-многочислен в Европа, е с около една трета.

САЩ ще преместят и военното командване на силите си в Европа Euсom от германския град Щутгарт в белгийския Монс.

В началото на юли Пентагонът обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил изтеглянето на 9500 военнослужещи от Германия. Обявените в сряда промени са първите конкретни предложения от американския “Преглед на разположението на европейските стратегически сили”.

След изтеглянето в Германия ще останат около 24 хил. американски военни от около 36 хил. сега.

За момента САЩ не планират да прехвърлят част от извежданите от Германия войски в Азиатско-тихоокеанския регион, уточни Марк Еспър в отговор на журналистически въпрос. Той допусна, че е възможно в бъдеще да бъде взето такова решение.

В изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг се казва, че решението на САЩ е съгласувано със страните от Алианса.

Съобщението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност, добавя Столтенберг, цитиран от БТА. Мирът и сигурността в Европа са важни за сигурността и напредъка на Северна Америка. При все по-голямата непредвидимост по света, когато сме заедно, сме по-силни, заявява генералният секретар.

Миналия месец президентът Тръмп обяви планове да съкрати броя на американските военни в Германия до 25 хиляди, като обвини Берлин, че не е изпълнил поставената от НАТО цел за разходи за отбрана и че се възползва от САЩ при търговския обмен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG