Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тези хора да се изметат". Надеждите и съмненията на седем души от площада


Протестиращи на 29 юли в София
Протестиращи на 29 юли в София

На площад „Независимост“ срещаме Калин. И той протестира с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и не за пръв път е на улицата. Участвал е и в протестите през 2013 г.

„Прави ми впечатление, е че има много силна енергия на улицата, което е много добре“, казва Калин. „Но тя още не се е пренесла в политическа формация или в нещо, което може да излъчи в евентуален следващ парламент такова мнозинство, че да може, както се казва, дефинитивно да приключи с всички компромиси, които са правени досега.“

Калин е един от хилядите, които са се събрали на площад „Независимост“ в София към 19 часа в сряда. Те са там за пореден ден с искане за оставките на Борисов и Гешев. Към демонстрацията около 20 часа се присъединяват протестиращите, събрали се по-рано при Съдебната палата. Движението е блокирано от бул. „Мария Луиза“ до Орлов мост.

Протестът в сряда, на 29 юли, беше един от най-мащабните от началото на демонстрациите на 9 юли. На шествията преди и след него се събираха по-малко хора. Протестиращите са на улицата с всякакви искания и цели. Обединява ги това, че викат „Оставка“ под прозорците на Министерския съвет.

21-и ден: протестиращи се събраха от Ларгото до Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Какво обаче искат те да дойде след тази оставка? И вярват ли, че протестите ще постигнат желаната от тях промяна? Зададохме тези въпроси на различни хора, присъствали на протеста – на млади и на възрастни, на мъже и жени, застанали на различни места по оста Ларгото – Орлов мост.

И надежда, и страх

Отговорите са различни. Някои се опасяват, че в крайна сметка ще се стигне до още от същото – същата конфигурация в парламента и запазване на управленския модел. Други смятат, че промяната е постижима чрез избори, организирани от служебно правителство. Трети са на мнение, че хората трябва да показват недоволството си и гражданската си позиция, независимо от резултата. И ако след евентуални избори не дойде нещо по-добро, са готови да излязат на улицата отново.

И Калин смята, че е много вероятно след протестите при нови избори да се създаде сходна със сегашната политическа конфигурация.

И Калин смята, че е много вероятно след протестите при нови избори да се създаде сходна със сегашната политическа конфигурация, която да доведе до ситуация, в която пак трябва да се правят компромиси. Калин не вижда алтернатива на сегашното управление в сегашния парламент, но вижда алтернатива в енергията на хората на улицата, които могат да решат накъде да я насочат. „Процесът ще е доста труден, но не е безсмислен“, смята той.

Продължаваме в посока към БНБ и срещаме Николай, мъж на средна възраст, който е на протеста със семейството си. Той вижда причините за корупцията и безнаказаността, които са го изкарали на улицата, в наследството от комунизма, което се вижда във всички големи партии.

Мъжът е убеден, че най-важното за постигане на истинска и дългосрочна промяна е реформирането на съдебната система. За съдебна реформа обаче трябва политическа воля, а Николай не вижда такава в партиите в сегашния парламент. Когато го питаме дали вижда политическа алтернатива извън Народното събрания, Николай споменава името на Христо Иванов, съпредседателя на „Демократична България“. Съмнява се обаче, че той би събрал достатъчна подкрепа за парламентарно мнозинство, което да проведе такава реформа. Като причина той посочва някои близки до сегашното управление медии, които според него са готови да спънат кариерата на всеки политик с идеи.

Кои са лицата

Демонстрацията на площад „Независимост“ традиционно е организирана от скулптора проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиар специалиста Арман Бабикян, които наричат себе си Отровното трио. Протестът пред Съдебната палата е организиран от инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданското сдружение БОЕЦ.

Сред активните участници е извънпарламентарната коалиция „Демократична България“. Протестите започнаха два дни след като съпредседателят ѝ Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава. Последва първият масов протест на 9 юли. Протестни акции организира "МлаДа България" - младежката организация на една от партиите в Демократична България“.

На 29 юли до Националната художествена галерия беше организиран Граждански мегдан, където говорители призоваваха за оставките на премиера, главния прокурор и на президента. В демонстрацията се включиха групи със знамена на проруската партия „Възраждане“, чието забраняване беше поискано от прокуратурата. Видяха се и плакати с искане за отмяна на Закона за социалните услуги. На демонстрацията беше бившият депутат от БСП и бивш омбудсман Мая Манолова. Видяха се знамена на профсъюзи. Президентът подкрепи протеста, но не всички протестиращи се идентифицират с него. БСП също призова за оставка на правителството, но председателката на партията Корнелия Нинова се появи само в първия ден на протеста.

Протестиращите, с които говорихме, определено са скептични към представените в парламента партии.

„Нищо хубаво за България“

По-рано, малко след 19 часа, сме говорили със Слави, възрастен мъж с побеляла коса, когото срещаме близо до фонтана пред президентството. И той иска оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Мисли, че партиите, които са управлявали страната през последните 30 години, не са направили „нищо хубаво за България“.

„Една прекрасна България беше съсипана“, казва той. Слави смята, че след евентуална оставка на управляващите, на власт трябва да дойдат нови хора, които не са участвали в досегашните правителства. Отказва да каже дали според него президентът Румен Радев, когото споменава по-рано в разговора, е алтернатива за него. Казва само, че вижда бъдещето в младите.

В този район срещаме и Ирина, възрастна жена, която е излязла да протестира, защото вижда корупция с „ужасни размери“, безнаказаност и простащина сред управляващите. Тя казва, че иска да види България да се доближи до стандартите на западните демокрации.

„След оставките трябва да има избори, но трябва да се вземат мерки те да бъдат честни. Смятам, че служебно правителство на президента ще организира по-добре избори."
Ирина, протестираща

Достатъчни ли са оставките на правителството и на главния прокурор, за да стане това, питаме я. „Промяната ще отнеме време“, отговаря тя.

„След оставките трябва да има избори, но трябва да се вземат мерки те да бъдат честни“, казва тя и допълва, че е била член на секционни избирателни комисии на избори от началото на промените и е виждала изборни измами. „Смятам, че служебно правителство на президента ще организира по-добре изборите“, казва още Ирина. Като алтернатива на настоящото управление обаче тя не посочва държавния глава Румен Радев, а споменава „Демократична България“.

Мариета, която намираме сред група млади хора пред БНБ обаче е скептично настроена към абсолютно всички политически сили и не е склонна да вярва и на формации като „Демократична България“, въпреки че коментира положително действията на нейни представители, след които започнаха масовите протести. Мариета обаче казва, че е готова да гласува за всеки, който би събрал недоволството на хората.

"За мен най-важно е просто да има гражданско общество, защото политиците така или иначе няма да се променят."
Мариета, протестираща

Тя е на площада, защото е недоволна, че „няма една здрава улица, за това, че няма едно свършено нещо като хората.“ Тя не смята, че ако правителството на Борисов падне, промяната ще се случи изведнъж. Но въпреки това вижда смисъл да протестира.

„За мен най-важната промяна е хората да са по-ангажирани. Това е основното. Да си дадат сметка, че трябва да гласуват. Да си дадат сметка, че когато са недоволни, трябва да протестират. И просто да има гражданско общество, защото политиците така или иначе няма да се променят. Те са едни и същи от 30 години насам.“

Вече по тъмно пред БНБ срещаме Ива, млада жена, която е дошла на протеста със свои приятели. Ива не вярва на партиите в парламента и смята, че всички те имат принос към проблемите, които са я изкарали на протест – корупцията, ниския стандарт на живот, липсата на разделение на властите.

„Не мисля, че промяна ще се случи веднага, защото трябва една много голяма чистка. Не само правителството на Бойко Борисов се ояжда така мащабно“, казва тя. „В момента аз не виждам алтернатива. Не подкрепям например президента. Да, харесвам някои идеи, споделям ги. Може би ще изпаднем малко в колапс, ако има оставка и не се намерят някакви нови хора, които да започнат да подреждат нещата.“

"Следва народът да разбере, че от него зависи и че ходенето на протести има смисъл. Ако нещо не е както трябва, пак ще дойдем на площада."
Христо, протестиращ

Христо, когото срещаме на пресечката на ул. „Дякон Игнатий“ и бул. „Цар Освободител“, обаче не се притеснява от такъв сценарий. Той очаква оставка на главния прокурор и на правителството, а след това – нови избори. Според Христо, алтернатива винаги има, но не смята това за най-съществената тема на този етап.

„Същественото в момента е тези хора да се изметат от местата, на които са се окопали“, казва той. И завършва: „Следва народът да разбере, че от него зависи и че ходенето на протести има смисъл. Ако нещо не е както трябва, пак ще дойдем на площада.“

XS
SM
MD
LG