Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искане за извънредна сесия на НС и ултиматум към Борисов в 26-ия ден от протестите


Денонощната блокада на пътя Стара Загора - Димитровград, препятстваща движението към автомагистрала "Тракия"
Денонощната блокада на пътя Стара Загора - Димитровград, препятстваща движението към автомагистрала "Тракия"

Антиправителствените протести, настояващи за оставки на третия кабинет „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев, продължиха мирно в 26-ия ден от избухването на масовото недоволство на 9 юли. През целия ден в понеделник блокирани останаха кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото в София.

Отцепен остана и подстъпът от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, където протестиращи бяха спрени от полицията в опит да я блокират още в петък. Кметът на града Живко Тодоров посети протестиращите, но не успя да ги убеди да се разотидат. Денонощен палатков лагер за пръв път беше обявен и пред сградата на общината във Варна.

Непосредствено преди началото на традиционния вечерен протест в София в понеделниик, т.нар. „Отровно трио“ даде кратък брифинг, на който настоя за свикване на извънредна сесия на Народното събрание (НС) заради отказа на държавата от част от иска по делото за конфискация срещу Цветан Василев, семейството му и 24 фирми.

Става въпрос за намаляването на иска на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с над 356 млн. лв., за което Свободна Европа съобщи миналия месец. Отказът от част от претенциите на държавата по казуса предшестваше финализирането на сделката за продажбата на „Виваком“ за 1.3 млрд. евро. По този повод съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов подаде сигнал до главния прокурор срещу действията на КПКОНПИ в петък.

„По сделката с „Виваком“ се губят едни 350 млн. лв., които са държавна претенция. До този момент никой не е стартирал събиране на подписи в Народното събрание. По правилник са необходими 48 подписа. До този момент депутатите показват, че плажната хавлия е по-важна отколкото 350 млн. лв. за българския народ“, коментира в понеделник Арман Бабикян от „Отровното трио“, организиращо серията от вечерни протести в столицата.

Съмнения за подслушване и проследяване

Съмишленикът му проф. Велислав Минеков пък обясни, че заедно с адвокат Николай Хаджигенов имат причини да смятат, че са подслушвани и проследявани заради дейността си по организиране на демонстрациите срещу правителството и Гешев.

„Службите работят по обвинение, че ние работим срещу устоите на държавата и има съмнение, че ние подготвяме терористични акции. Искаме да знаем причината – отговор от ДАНС, прокуратурата, разузнаване – действително ли сме проследявани и подслушвани и каква е причината. Нека продължат, ние го виждаме, ние знаем, но искаме да знаем причината за това. Тези хора използват разговорите като заплаха срещу хората, с които говорим. Заплахите са от най-различен тип – от уволнение, през проверки до прекъсване на бизнес“, добави Минеков, цитиран от в. „Сега“.

Хаджигенов прогнозира, че целта на разследващите е да повдигнат на членовете на „Отровното трио“ обвинения за тероризъм. По думите му в момента в България действат четири скъпи мобилни апаратури за подслушване и проследяване, които са в частни ръце.

Няколко часа по-рано представители на протестиращите, поддържащи денонощната блокада на Орлов мост, отправиха ултиматум към премиера Борисов – незабавно да подаде оставка или лично да ръководи полицейската акция по разчистването на палатките от кръстовището. Позицията беше подписана от гражданското движение „БОЕЦ“, групата „Граждански мегдан“ и сдружението „Зелен Младост“.

Масовите протести в България и чужбина с искания за оставки на правителството и главния прокурор започнаха след изгонването от служители на НСО на Христо Иванов от плажа в парка „Росенец” край имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и обискирането на кабинети в президентството от полицаи и прокурори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG