Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Настояваме да разкриете имената на агресорите". АЕЖ с писмо до Борисов, Гешев и Туск


Сред допуснатите до събитието на ГЕРБ бяха младежи с маски и тъмни фланелки, които нападнаха протестиращи срещу правителството и проявиха физическа агресия срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова
Сред допуснатите до събитието на ГЕРБ бяха младежи с маски и тъмни фланелки, които нападнаха протестиращи срещу правителството и проявиха физическа агресия срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България излезе с позиция относно проявената агресия спрямо журналиста на Свободна Европа Полина Паунова по време на Националната конференция на ГЕРБ, която се проведе в сряда в София. От организацията се обръщат към премиера Бойко Борисов, председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск и главния прокурор Иван Гешев.

По време на конференцията се стигна до напрежение и физически сблъсъци между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, успели да влязат на територията "София Тех Парк", където се провеждаше събитието.

Впоследствие част от младежите, нападнали демонстрантите, проявиха физическа агресия и срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова, отнемайки няколко пъти телефона, с който ги снима.

АЕЖ призовава министър-председателя да разкрие имената на агресорите, както и как е била организирана охраната по време на партийното събитие.

“Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са успели да влязат по друг начин, трябва да посочите защо получават подобно съдействие от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници и защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната”, пише АЕЖ до Борисов.

Председателят на ЕНП, в която членува ГЕРБ, Доналд Туск е призован да излезе с позиция относно събитията.

В позицията си АЕЖ призовава главния прокурор Иван Гешев да проведе обективно разследване.

“Очакваме от Вас гаранции за обективно разследване, въпреки че само преди ден ръководената от Вас институция излезе с критична декларация към материал, публикуван от Свободна Европа. Задаваме въпроса дали подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани”, казват още от независимата организация.

Конференцията на ГЕРБ се проведе на фона на нестихващите през последните 27 дни антиправителствени протести с искания за оставки на третия кабинет „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев. В центъра на столицата дни наред има три денонощни блокади на кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG