Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бум на новозаразени от коронавирус в Благоевград. Общо 303 са новите случаи в страната


Благоевград е на първо място в България по новозаразени от коронавирус за едно денонощие, показват последните данни в Единния информационен портал на здравното министерство. Новите случаи в страната са общо 303 при направени 5701 PCR теста. Най-много са новозаразените в Благоевград – 97 души, следвани от Варна – с 54 и Пловдив – 45.

Така общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 България достигна 12 717, от които активните към момента са 5139. Общо 872 души са настанени в болници, от които 44 се намират в интензивни отделения или клиники.

За последното денонощие са били излекувани 190 пациенти, с което общият им брой от началото на епидемията в България достигна 7154 души. Починали са деветима, с което жертвите вече са 424.

Именно в Благоевград е най-критичната ситуация в момента, показва справка на в. „Сега“ от здравното министерство за разпределението на пациентите с коронавирус по болници в страната. От нея става ясно, че най-много хора се лекуват в софийските болници – 221 души по данни към 4 август. В Благоевград хоспитализираните са 118 при максимален капацитет от 280 легла.

„Сега“ отбелязва, че макар в Благоевград да има наполовина по-малко пациенти от София, областта разполага с едва една четвърт от потенциала на столицата да ги лекува. Много са и хората на интензивно лечение – 7 при 15 в София.

Критична остава ситуацията и във Варна, където беше регистрирано огнище на заразата във втори дом за възрастни хора. Според данните на здравното министерство, цитирани от изданието, там в момента хоспитализираните пациенти са 50 при 278 легла максимален капацитет.

Преди два дни здравният министър проф. Костадин Ангелов успокои, че засега няма съществен натиск върху болничаната система и не се налага обявяването на нови ограничителни мерки заради епидемията. По думите му министерството има ясен план какво се случва във всеки един момент при увеличаване на натиска върху системата и изчислява този натиск на дневна база според новорегистрираните случаи.

В блога следим развитието на епидемията в България в дати и числа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG