Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще има взрив на недоволство". Разпити и призиви за реформи след експлозията в Бейрут


Развалини на дом в Бейтут след тежката експлодзия на пристанището, която унищожи стотици постройки и уби близо 150 души
Развалини на дом в Бейтут след тежката експлодзия на пристанището, която унищожи стотици постройки и уби близо 150 души

Полицията в Кипър е разпитала в четвъртък сочения за собственик на кораба с амониевата селитра, която се взриви на 4 август в пристанището в Бейрут, Ливан, и предизвика катастрофални разрушения с многобройни жертви.

Полицията не е разкрила самоличността на разпитания, но според Ройтерс това е 43-годишният руски бизнесмен Игор Гречушкин. Неговото име пръв съобщи капитанът на кораба Борис Прокошев пред Радио Свобода.

Преди шест години ливанските власти конфискуват товара на кораба "Росус" – 2750 тона амониева селитра, заради неуредени сметки на корабособственика с пристанището. Корабът по документи е пътувал за Мозамбик, но поради технически проблеми спрял в Бейрут.

Амониевата селитра е с двойна употреба – и като изкуствен тор, и за направа на взривни вещества.

Според ливанското следствие до трагедията в Бейрут във вторник се е стигнало заради немарливост. В склада, където се е съхранявала селитрата, са се извършвали ремонтно-заваръчни дейности.

По последни данни на министерството на здравеопазването на Ливан жертвите са 149 души, но ще се увеличават, защото спасителните работи сред развалините не са приключили. Около пет хиляди са ранените.

Разрушенията са в радиус от десет километра от епицентъра на експлозията. Без покрив са около двеста и петдесет хиляди жители на Байрут.

В хода на разследването в ливанската столица са арестувани 16 души, повечето пристанищни служители.

В четвъртък в Бейрут пристигна френският президент Еманюел Макрон. Той призова властите в Ливан да извършат без бавене реформи, за да предотвратят срива на икономиката и избухването на недоволство сред населението, което и без това в последно време протестира срещу корупцията.

По думите на Макрон на Ливан е нужен "нов политически ред" и мащабни антикорупционни реформи.

Френският лидер обеща да се свика международна конференция за набиране на средства за Ливан, но предупреди, че властите са длъжни до осигурят прозрачност при раздаването на средствата на пострадалите.

Макрон се присъедини към призива на редица ливански политици за международно разследване на обстоятелствата около трагедията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG