Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добре". Доган помаха на протестиращи в Росенец и отговори на исканията им да "уволни Борисов и Гешев"


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се показа изненадващо на събралите се демонстранти в съботно протестно събитие "Доган сарай бийч фестивал" (Dogan Saray Beach Festival) в парк “Росенец“.

“Фестивалът” е организиран в социалните мрежи и е под надслов “Искаме Доган да уволни Борисов“.

Събитието започна в 11 ч. преди обяд с 10-минутна оборка на камъните на плажа в близост до имота, обитаван от Доган.

Според организаторите “съседите от летните Сараи" са поставили камъните, за да откажат плажуващите. С камъните протестиращите построиха пирамида, на която поставиха българския трибагреник. „Поради огромния интерес към фестивала, твърде вероятно е плажуването да се провежда ежедневно през целия август. Затова отправихме искане до министър Аврамова и МРРБ да постави спасителен пост“, обясни единият от организаторите Асен Бонджев.

Изненадващо по време на демонстрацията почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи зад декоративни храти, с които свършва обитавният от него имот.

От излъчване на живо се чува как Доган изслушва исканията на протестиращите и отговаря лаконично с "да" и "добре". Той реагира с “добре” включително и на призивите да махне от постовете им министър-председателя Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

“Вие разпределяте баницата. Разпределяйте я точно и ние искаме да живеем. Да ядем заедно баницата“, каза една от протестиращите. През това време почетният председател на ДПС кима с глава.

Демонстрантите го призоваха да има шанс за България, за да може младите да се върнат.

“Да започнем със спазване на законите“, предложи протестираща жена.


Появата на Доган бе посрещната със скандирания "Оставка". След като изслуша исканията на протестиращите той им помага и се прибра. Протестиращите, събрали се край оградата му също си тръгнаха, като отдалечавайки се отново викаха “Оставка”.

"Фестивалът" е първата демонстрация, при която достъпът до плажа става безпрепятствено през общинския път. Миналата седмица от репортаж на Свободна Европа стана ясно, че улицата до плажа, която Община Бургас си върна, отново е неизползваема. Това провокира акция на Христо Иванов, който отново посети Росенец, заедно със свои съпартийци. След акцията улицата до плажа бе отворена. Преди това тя бе прградена, а огранители не допускаха граждани да преминават през нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG