Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой жертви за седмица в България. Заразените от COVID-19 в САЩ са над 5 милиона


Броят на потвърдените инфекции с COVID-19 в света надмина 20 милиона
Броят на потвърдените инфекции с COVID-19 в света надмина 20 милиона

60 души, заразени с COVID-19, са изгубили живота си в последните седем дни в България. Това е най-големият брой жертви, отчетени в рамките на седем дни у нас от началото на пандемията, показват данните от Единния информационен портал.

Жертвите в периода между 3 и 9 август са с 13 повече, отколкото в предишния отчетен пик между 27 юли и 2 август. От данните на здравното министерство става ясно също и, че от края на юни за шеста поредна седмица броят на жертвите, отчетени в рамките на седем дни, нараства.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и ще продължи поне до края на август.

За последното денонощие 4,1% от направените в България проби за коронавирус са положителни.

При обработени 1275 теста са открити 53 са нови случаи. Най-много те са в Пловдив - 14, в София са 8, в Пазарджик и Добрич – по 7.

Излекуваните са 54 души. Толкова са и пациентите, които остават в интензивни отделения, от общо 849 хоспитализирани.

Починалите от COVID-19 за последното денонощие са двама, с което общият им брой достигна 447.

БНР съобщи, че курортният комплекс „Албена“ е започнал поетапното затваряне на хотелите заради намаляването на туристите след спирането на чартърните полети. Епидемичната обстановка в комплекса е спокойна, до този момент няма данни за заразени туристи. В курорта има около 6500 почиващи при 8000 миналата седмица.

В неделя министърката на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с представителите на германските туроператори в страната, след като властите в Германия издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна.

Обсъдени са били мерки за безопасното придвижване на гостите до местата за настаняване. Според Николова от 1 юни до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил. души.

Представителите на туроператорите са предложили да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Те са изразили притеснения, че германският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни данни, няма да има положителен резултат за туристическия сектор.

По света се очаква в рамките на следващите дни броят на потвърдените случаи да прехвърли 20 млн. Починалите от заразата над 731 хил., а смъртността на инфекцията е близо 3,67%. Излекуваните са над 12 млн. и 146 хил.

В САЩ броят на заразените вече надмина 5 млн. души. Представители на здравните власти обаче смятат, че имайки предвид ограниченото тестване и големия брой на леко прекарани инфекции, за които не е било съобщено или които не са били признати за свързани с коронавируса, реалният брой на заразените е около десет пъти по-голям, отбелязва "Асошиейтед прес".

Междувременно в неделя станаха 100 дни, откакто в Нова Зеландия не е регистриран нито един случай на вътрешно разпространение на коронавирусна инфекция. Въпреки това генералната директорка в здравното министерство Ашли Блумфийлд заяви, че хората трябва да останат нащрек и да не изпадат в самодоволство. В момента в Нова Зеландия има 23 активни случая на COVID-19. Всички те са открити на границата, а лицата с положителни проби са в карантинни центрове.

Развитието на вируса в света можете да следите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG