Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без да отговори за собствените си решения, Борисов поиска оставката на Румен Радев


В неделя след публикация във Фейсбук, в която Борисов каза, че е време за неговите решения, се появиха прогнози, че той ще подаде оставка след повече от месец на антиправителствени протести в цялата страна
В неделя след публикация във Фейсбук, в която Борисов каза, че е време за неговите решения, се появиха прогнози, че той ще подаде оставка след повече от месец на антиправителствени протести в цялата страна

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента Румен Радев в понеделник. Това се случи по време на посещение на министър-председателя в Хасковско, където той гледаше гасенето на пожарите в близост до българо-турската граница.

В неделя след публикация във Фейсбук, в която Борисов каза, че е време за неговите решения, се появиха прогнози, че той ще подаде оставка след повече от месец на антиправителствени протести в цялата страна.

Вместо това в понеделник Борисов заяви, че “всеки иска оставката на някого” и че той иска оставката на Радев.

"Даже на Христо Иванов не му я искам (оставката - б.р.) - беше ми заместник толкова години. Един иска на Лозан Панов, на Радев, на Борисов. Конституцията, демокрацията и правовата държава казват: провеждат се избори. На тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си съставят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее - на третата", каза Борисов в отговор на въпрос дали правителството ще подаде оставка.

Премиерът за пореден път подчерта, че правителство се формира на базата на изборните резултати и че всички трябва да се съобразяват с тази действителност.

“Има едни политически формации, които са зажаднели за власт, ама и те не знаят за каква власт. Няма да ги коментирам. Това е част от политическата игра”, заяви Бойко Борисов, без да отговори за евентуалното си оттегляне.

Той потвърди, че е разпоредил на органите за сигурност да не премахват със сила палатковите лагери на протестиращите и добави, че “уважавам генерали, които връщат на майките им децата им - живи, здрави и небити”.

По подобие на други членове на партията си Борисов заяви, че събитията по време на конференцията на ГЕРБ са били предизвикани от провокатори.

На 5 август по време на на конференция на актива на ГЕРБ Борисов заяви, че е готов да подаде оставка след консултации с коалиционните си партньори.

На следващия ден един от лидерите им Валери Симеонов обяви, че коалиционният съвет е решил правителството да изкара мандата си докрай. Лидерът на НФСБ разкри след това, когато обяви, че от коалицията са решили полицията да премахне лагерите на протестиращите в София.

Срещу правителството на Бойко Борисов и за оставката на главния прокурор Иван Гешев има граждански протести, които продължават от 9 юли. Те започнаха, след като Националната служба за охрана не допусна активисти на партия “Да, България” до имот в парка “Росенец”, който се обитава от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Ден по-късно прокуратурата извърши обиски в офисите на президентската институция и задържа двама съветници на държавния глава.

Президентът Румен Радев неколкократно подкрепи протестите и призова за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG