Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима заразени с коронавирус в спешното отделение в Пазарджик. Здравният министър проверява случая


Заради ситуацията на тестове е подложен целият персонал на Спешна помощ в Пазарджик. За вторник и сряда са направени общо 51 проби за коронавирус
Заради ситуацията на тестове е подложен целият персонал на Спешна помощ в Пазарджик. За вторник и сряда са направени общо 51 проби за коронавирус

Шест положителни проби за COVID-19 са отчетени при служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик. Сред заразените са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки, които са поставени под карантина.

Заради ситуацията целият персонал ще бъде изследван, като за вторник и сряда са направени общо 51 проби.

За Пазарджик замина здравният министър Костадин Ангелов. Той ще се срещне с представителите на местната власт, зам.-директора на РЗИ - Пазарджик, както и с директора на областната болница. Министър Ангелов ще даде пресконференция с подробности за случая в 19 ч в сряда.

По-рано днес стана ясно, че във вторник са били регистрирани 210 нови случаи на COVID-19 при направени 5388 теста. За втори пореден ден жертвите за денонощие у нас са 12, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 471 души, показват данните от Единния информационен портал.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила поне до края на август.

Най-много от новите случая са установени в София – 59, следвана от Пловдив с 31 и Благоевград с 24.

174 души са новоизлекуваните за вторник, а общо са 8 154. Настанени в болници са 861 души, а 61 от тях са в интензивни отделения. Общия брой на заразените от началото на пандемията у нас е 13 722 души.

Общо 110 хил. души са срещали с COVID-19 в България. Това заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред БНТ. По негови думи епидемията бавно се свива, но през септември заразените у нас могат да достигнат повече от 20 хил. души. По негови думи здравната система може да издържи определено време дори на 500 нови случая на ден.

Той обърна внимание на факта, че болниците са добре оборудвани, но важен е въпросът колко са медицинските специалисти, които обслужват пациентите.

"Ако изведнъж броят на случаите рязко се увеличи и хората, които имат нужда от лечение в интензивно отделение станат 150-200, тогава вече може да възникне проблем", каза още той.

По света броят на заразените от COVID-19 е над 20 млн. и 391 хил. души. Оздравелите са над 12 млн. и 645 хил., а смъртните случаи над 743 хил. Най-тежко засегнати продължават да бъдат САЩ и Бразилия, но расте и броят на починалите в Мексико. Развитието на пандемията в световен мащаб можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG