Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи издигнаха палатков лагер пред румънското посолство в София. Жандармерията се намеси


По информация на БНР трима души са били арестувани.
По информация на БНР трима души са били арестувани.

Кръстовището на бул. "Ситняково" и "Шипченски проход" пред румънското посолство в София остана блокирано през нощта срещу петък. Протестиращи разпънаха там палатки, шатри, дървени скари и стари гуми.

БНТ цитира протестиращи, според които в 5 часа сутринта жандармерия с над 20 коли е дошла на място и е събрала палатките и всички вещи от барикадата.

По информация на БНР трима души са били арестувани. Те са отведени в Първо районно управление. Двама от тях са били без лични документи, а третият е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане.

"Полицаи дойдоха с огромен брой коли, с джипове, с камиони. Бяха арестувани майка и син, което е показателно. Подобно насилие ще има ответна реакция", коментира пред Националното радио Велислав Минеков от "Отровното трио". Съставен е бил акт за неправилно паркиране на мъж, който е дошъл с мотоциклета си при протестиращите, за да им донесе храна.

"Около 4:50 часа изведнъж от всички страни на кръстовището нахлуха много коли - на полицията, на жандармерията, полицаи с мотоциклети, полицейски автомобили на СДВР. Оградиха ни, наскочиха мъже, въоръжени, и направиха плътно ограждение около блокадата".

Продължават блокадите на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и пред Министерския съвет и Президентството. Протестиращите от лагера, които са били цяла нощ на булевард "Цар Освободител", казаха, че нощта е минала спокойно, без провокации.

В петък вечерта в 19 часа отново пред фонтана на президентството е насрочена протестна акция под наслова "Да защитим демокрацията - ден 37".

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG