Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистан започна да освобождава последните талибански затворници


Новоосвободени талибански затворници напускат затвор в Кабул, след като президентът Гани подписа указ за излизането на последните 400 бойци зад решетките

Афганистанското правителство започна освобождаването на последните талибански затворници от последна партида от 400 души, които бойците искат да бъдат пуснати като условие за започването на мирни преговори. Това съобщи говорител на агенцията за сигурност в Кабул в петък.

„Правителството ... вчера пусна 80 талибански затворници от 400, които Консултативният съвет на старейщините Лоя Джирга одобри за освобождаване, за да ускори усилията за преки разговори и трайно прекратяване на огъня в цялата страна", заяви Джавид Файсал, говорител на Съвета за национална сигурност.

Той не съобщи кога ще бъдат освободени останалите 320 души.

Споровете около освобождаването на затворници, сред които има обвиняеми за някои от най-кървавите атентати в Афганистан, забавят началото на преговорите с месеци. Правителството и талибаните трябва да се разберат, след като през февруари САЩ подписаха с талибаните споразумение за изтеглянето на войските си.

Президентът Ашраф Гани издаде указа за освобождаване на последната партида затворници в понеделник.

Талибаните не коментираха веднага новината за пускането на част от останалите в затвора техни бойци. По-рано те заявиха, че ще седнат на масата за преговори с подкрепеното от САЩ правителство в Катар до седмица след освобождаването на последния от затворниците.

Досега талибаните отказваха да разговарят правителството, отказвайки да приемат неговата легитимност. Те обаче се съгласиха на преговори за споделяне на властта в рамките на сделката, постигната със САЩ, за изтеглянето на американските войски в замяна на гаранции за сигурността на талибаните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG