Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борисов оглави протеста срещу себе си". Първи коментари след обявените решения на премиера


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Опит за печелене на време, отлагане на оставката и успокояване на протеста. Или пък "възможност за мафията" да създаде свой основен закон. Така звучат част от първите коментари след обявеното от премиера Бойко Борисов намерение ГЕРБ да предложи проект за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

Борисов обяви, че е готов да се оттегли в момента, когато парламентът насрочи избори за Велико народно събрание. Заявката му идва след 36 дни протести в цялата страна с искане за оставките на неговото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Председателката на БСП Корнелия Нинова коментира, че "Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз".

"Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела", написа Нинова във Фейсбук.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ публикува във Фейсбук цитати от обръщение на почетния лидер на партията Ахмед Доган от 19 декември 2019 г.

"В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество".

ВМРО ще реши каква позиция да заеме "когато се съберем на коалиционен съвет", написа във Фейсбук председателят на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той предлага и още шест "неща, които да бъдат гарантирани от Конституцията" - задължително гласуване, укрепване на семейните ценности и брака като съюз между мъжа и жената, връщането на наборната военна служба, както и да се отвори дебатът за увеличаване на правомощията на президента.

Междувременно лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че партията му вероятно няма да подкрепи свикването на Велико Народно събрание. "Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза Марешки пред БНР.​

"Също като БКП през 1990 г."

“Основната цел на Борисов е да отложи оставката си, за да може той да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент правилата, по които това ще се случи", се казва в позиция на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Той припомня, че хората настояват за промяна и две оставки - на премиера и на главния прокурор - "нещо, което така и не са чули". Едно от предложенията на премиера е броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120.

“Ние сме против намаляването на броя на депутатите, защото това означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента", казва още Иванов. Според него реалният изход от ситуацията е "ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори".

По думите на Атанас Атанасов, също съпредседател на "Демократична България", това е същият ход като този на БКП през 1990 година. "Комунистическата партия вместо да сдаде властта и се разпусне, свика и организира избори за ВНС и ги "спечели", написа Атанасов във Фейсбук.

Телевизионният водещ и лидер на наскоро учредената партия "Има такъв народ" Слави Трифонов написа кратък коментар във Фейсбук:

"Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си".

Малко по-късно той коментира, че "днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската".

Според Трифонов не е необходимо Велико народно събрание нито за прилагането на решенията от референдума за изборната система от 2016 г., нито за спирането на корупцията и налагането на почтеност, нито за ограничаването на правата на главния прокурор. Лидерът на 4Има такъв народ призова за "оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори!"

"Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша", смята председателката на „Движение 21“ Татяна Дончева. "За да се свика ВНС обаче е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение", допълни Дончева пред БНР.

Според едни от оранизаторите на протестите – "Отровното трио", изявлението на Борисов е опит за печелене на време и проява на страх. "Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си", се казва в позиция на Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов.

Протестиращите от палатковия лагер на Орлов мост определиха обявените решения на премиера Бойко Борисов като опит за печелене на време и заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG