Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е импровизация". Управляващите настояват за "рестарт", за да разберат "какво искат младите"


Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

Управляващите от ГЕРБ смятат за по-изгоден вариант да подадат оставка веднага, предизвиквайки предсрочни избори, но въпреки това настояват за рестарт на политическата система, защото демокрацията е в криза. Това обясни в събота вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Според колегата му Марияна Николова по този начин ще стане ясно "какво искат младите".

Преди ден министър-председателят Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание (ВНС), което да приеме промени в Конституцията, сред които намаляване на броя на депутатите наполовина, разделяне на Висчшия съдебен съвет на два отделни органа за съдии и прокурори и други. Той декларира, че ако депутатите насрочат избори за ВНС, същия ден ще подаде оставка.

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда – да отговори защо", заяви Дончев, подчертавайки, че при оставка на правителството нищо няма да се промени, а само "ще се сменят фигурите".

Вицепремирът увери, че ако се стигне до избори за Велико Народно събрание и оставка на кабинета, няма вариант Дончев да смени на премиерския пост Борисов. При оттегляне на правителството, процедурата предвижда президентът Румен Радев да връчи управленския мандат първо отново на ГЕРБ.

"Премиерът беше категоричен. Аз считам, че този рестарт е необходим. Мисля, че с тези промени ще разберем какво искат младите в България. Премиерът даде ясно послание и аз приветствам неговото решение", коментира междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Пловдив.

На посещение в града заедно с нея беше и зам.-министърът на региналното развитие Николай Нанков, койтио заяви, че предложенията на Борисов за конституционни промени са възможно най-мъдрите.

"Факт е, че системата, общественият консенсус и всички потребности на обществото и на държавността в България изискват нов модел и по-справедлив подход към всички институции и това са очакванията на българските граждани", добави Нанков, цитиран от БТА.

Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов заяви в интервю пред в. "24 часа", че работата по новия текст на Конституцията е започнала още през 2014 г. По думите му с предложенията в проекта на ГЕРБ, който ще бъде представен до седмица, "изпълняваме най-последните съвети на Венецианската комисия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG