Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската ваксина е неприложима в България и ЕС, обясни държавният здравен инспектор


Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев
Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Обявената от Русия ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с "този обявен механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност". Това обясни пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

"Много се надявам да са успели колегите и в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства", каза още той.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че руските учени са създали ефикасна ваксина срещу COVID-19 и нейното приложение ще започне веднага.

Съобщението бе посрещнато скептично в научните среди по света, защото ваксината не е преминала последния стадий на изпитанията – масовото тестване върху доброволци за ефикасност, странични ефекти и цялостна безопасност.

Д-р Кунчев припомни, че България е част от общите усилия на Европейския съюз - Европейската комисия вече e резервирала общо 900 милиона дози ваксина срещу COVID-19, след като в петък беше съобщено за трето подписано предварително споразумение с разработчик. Засега договорите са с AstraZeneca, Johnson & Johnson и Sanofi-GSK.

Според тези предварителни споразумения всяка държава членка на ЕС гарантирано ще може да закупи ваксината, когато бъде доказана безопасността и ефективността й.

По въпроса как ще протича учебният процес в условията на пандемията от коронавируса, доц. Кунчев отговори, че до края на тази седмица ще бъде взето решение за случаите, когато в класа бъде установено заразено дете.

Вероятно решението ще е преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е случаят. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на детето с положителен тест за коронавирус, допусна той.

Сред идеите на Министерството на здравеопазването е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

По думите му, над 85-90 процента от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено учебния процес, за да не се проваля учебната година.

Той цитира данни, според които около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят. От министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай.

Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG