Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оставка, незабавна и безусловна". Радев отхвърли предложената от ГЕРБ нова конституция


Президентът Румен Радев по време на посещението си във Варна
Президентът Румен Радев по време на посещението си във Варна

"Дневният ред е категорично ясен – оставка, незабавна и безусловна, честни избори с машинно гласуване и тогава нека следващият парламент, избран с вашата воля, да дебатира и новата конституция, и бъдещето на България." Така президентът Румен Радев коментира в понеделник вечерта във Варна, предложения няколко часа по-рано проект на ГЕРБ за нов основен закон на страната.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако управляващото мнозинство в парламента вземе решение за свикване на избори за Велико Народно събрание, което да промени конституцията. Три дни по-късно председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова внесе в парламента готов проект за нов основен закон. Това стана на фона на продължаващите вече 40 дни масови протести в страната и чужбина с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"Изобщо не трябва да става дума да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено – предложение за нова конституция", коментира държавният глава пред медиите, след като се присъедини към антиправителствена демонстрация във Варна.

Радев изрази възмущението си, че проектът за нов основен закон на управляващите е изготвен само за три дни, напомняйки, че още миналата година е започнал консултации за конституционни промени, в които участват академичната общност, неправителствения сектор и институциите.

"Целта на Борисов не е рационално нова конституция. Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за огромна корупция, за полицейщина, за административен рекет, и да забравим за това, че му искаме оставката", заяви президентът, добавяйки че "тежка криза на доверие не се лекува с Велико Народно събрание, тя се лекува единствено с оставка".

Радев определи Борисов като "абсолютно невнятен", който е загубил "елементарно достойнство" и с предложението си за конституционни промени цели "подмяна на държавния ред".

Междувременно в центъра на Варна се появиха втора група демонстранти, които скандираха срещу държавния глава. Сред контрапротестиращите се оказаха кметът Иван Портних и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ, а местната организация на управляващата партия излъчваше кадри от проявата на живо във Фейсбук. Полицията обаче раздели двете групи, предотвратявайки възможността да се стигне до сблъсъци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG