Връзки за достъпност

Извънредни новини

„В шок съм от побоя над хората“. Беларуският посланик в Словакия подаде оставка


Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя обяви, че подава оставка
Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя обяви, че подава оставка

Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя подаде оставка, предадоха информационните агенции. Преди два дни той записа видео обръщение, в което изрази подкрепата си за протестите в страната му срещу изборните резултати.

Масовите протести срещу изборните резултати, които обявиха Александър Лукашенко за спечелил нов мандат с 80% от подадените гласове, избухнаха вечерта след изборите и продължават вече десет дни с нестихваща енергия.

„Оставката ми е логична крачка, защото аз съм назначен за посланик от действащия президент и се предполага, че трябва да провеждам неговата политика. Моята гражданска позиция излиза извън тези рамки“, казва Лешченя пред телевизия TUT.by.

„Както всички беларуси, и аз съм шокиран от побоите и насилието над гражданите на моята страна“, добави той.

Според официалните данни над 6700 души бяха арестувани в първите дни на протестите, двама души загинаха. Силите на реда приложиха непропорционално тежки репресивни мерки срещу мирните протести и невинни граждани, като кадри от побоите и насилието и свидетелства на пострадали напълниха световните медии.

Лешченя е първият действащ беларуски дипломат, който подкрепи протестите срещу Лукашенко.

След като Великобритания обяви, че не признава изборните резултати в Беларус, същото стори и Канада. „Ние не признаваме фалшифицираните резултати от изборите за президент на Беларус на 9 август и призоваваме за свободни и справедливи избори“, заяви в понеделник министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като „ужасна“ ситуацията в Беларус.

На 14 август външните министри на страните членки на ЕС също приеха политическото решение да въведат нови санкции към „официалните лица на Беларус, отговорни за прилагането на насилие и нарушаването на човешките права“.

На 17 август най-големите партии, представени в Европейския парламент, разпространиха аналогично изявление, в което не признават резултатите от последните избори в Беларус, считат, че победителка е Святлана Циханоуска и обявяват президента Лукашенко за „персона нон грата“ в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG