Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Категорично противопоставяне". БСП няма да подкрепи ГЕРБ за нова конституция


Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Парламентарната група на БСП няма да участва в консултациите, инициирани от ГЕРБ за приемане на нова конституция. Такова становище е приело Изпълнителното бюро на левицата, става ясно от партийния сайт.

Преди ден управляващите внесоха в парламента проект за промени на основния закон в изпълнение на плана, обявен в петък от премиера Бойко Борисов – свикване на избори за Велико Народно събрание (ВНС), оттегляне на правителството и приемане на нова конституция. Това стана на фона на продължаващите вече 41 дни масови протести в България и чужбина с искания за оставки на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

"Безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик"

Според БСП този сценарий създава „безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават“.

Ръководството на социалистическата партия декларира, че не подкрепя инициативата за конституционни промени на ГЕРБ и призовава за „категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление“.

„Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание“, се казва още в становището на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена във вторник.

"Открито да изразяват своето недоволство, включително чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и други прояви"

Социалистите се обръщат към своите привърженици и останалите граждани с призив „открито да изразяват своето недоволство, включително чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и други прояви, които да направят невъзможно посегателството срещу Конституцията на Република България“.

От левицата призовават останалите парламентарни и извънпарламентарни партии, неправителствени организации и юристи „да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива“ на управляващите. В тази връзка Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет на партията да приеме политическа позиция по темата.

Ако цялата парламентарна група на БСП откаже да подкрепи инициативата на ГЕРБ за свикане на Велико Народно събрание, това ще означава, че управляващите ще се нуждаят от гласовете на почти всички народни представители. Причината е, че за да бъде взето решение за избори за ВНС, е необходимо квалифицирано мнозинство от 160 гласа от общо 240 депутати. Народните представители в настоящата парламентарна група на левицата са общо 78.

На този фон от ДПС, което има 25 депутати, засега запазват мълчание по темата като депутатите от движението, цитирани от "Дневник", коментират единствено, че парламентарната им група ще се събере на 1 септември. Лидерът на "Воля" Веселин Марешни още миналия петък заяви, че не вижда смисъл от свикване на ВНС. Засега единствено коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" декларираха готовност да подкрепят инициативата.

Как се стигна до напрежението пред румънското посолство
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG