Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама души са обвинени за инцидента пред румънското посолство


В понеделник поредният опит за блокада на кръстовището пред румънското посолството предизвика ескалация на напрежение между протестиращи и жена, която се опита да премине с колата си през демонстрантите. В този момент на мястото нямаше полиция.
В понеделник поредният опит за блокада на кръстовището пред румънското посолството предизвика ескалация на напрежение между протестиращи и жена, която се опита да премине с колата си през демонстрантите. В този момент на мястото нямаше полиция.

Двама мъже на 32 и 25 години са обвинени за непристойни действия и хулиганство заради инцидента пред румънското посолство в понеделник вечер, по време на който протестиращи счупиха предното стъкло на автомобил, съобщиха от Софийска районна прокуратура в сряда.

Тогава поредният опит за блокада на кръстовището пред посолството предизвика ескалация на напрежение между протестиращи и жена, която се опита да премине с колата си през демонстрантите. В този момент на мястото нямаше полиция. Униформени пристигнаха десетина минути по-късно и впоследствие протестиращите сами решиха да пуснат колата, чиито предно стъкло и фарове бяха счупени по време на инцидента.

Как се стигна до напрежението пред румънското посолство
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

От съобщението на държавното обвинение се разбира, че 25-годишният Г.Г. е обвинен, че е повредил автомобила на жената, както и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост. Той е задържан за срок от 72 часа.

32-годишният С.А. е с повдигнато обвинение за извършени непристойни действия,грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той е освободен срещу парична гаранция от 500 лв.

Прокуратурата ще настоява за постоянното задържане под стража на Г.Г. И двамата обвиняеми досега не са били осъждани.

Пред бТВ адвокатът на 25-годишния мъж - Полина Велчева каза, че пред нея клиентът ѝ е заявил, че е видял как момиче е паднало пред гумите на автомобила, след което се намесил. Обвиняемият твърди, че не е увреждал автомобила и не е отправял обиди към жената.

По думи на Велчева няма доказателства лично той да е увредил колата или да е извършил хулигански действия.

Преди ден адвокат Минчо Спасов, който във вечерта на инцидента е бил упълномощен от Г.Г. да го представлява, заяви, че тогава жената с автомобила е била разпитана от полицията, след което е била освободена без да се извика пътна полиция и да ѝ бъдат взети проби за алкохол и наркотици.

Във вторник близо 1000 човека протестираха пред сградата на МВР в София заради абдикацията на полицията от охраната на протестите.

Малко по-късно на кръстовището пред румънското посолство беше организиран контрапротест, който се обяви против тероризирането на жените и децата и изрази недоволство от спонтанните окупации на кръстовища и шествията, които блокират движението в столицата.

Протестите в България продължават вече 41 дни и са с искания за оставките на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG