Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камала Харис беше номинирана за кандидат за вицепрезидент на демократите


Камала Харис прие номинацията на Демократическата партия да се кандидатира за вицепрезидент на САЩ заедно с кандидата за президент Джо Байдън
Камала Харис прие номинацията на Демократическата партия да се кандидатира за вицепрезидент на САЩ заедно с кандидата за президент Джо Байдън

Сенаторката Камала Харис беше официално номинирана за кандидат за вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия по време на третия ден от Конвенцията на демократите в четвъртък вечер.

Харис ще участва заедно с кандидата за президент Джо Байдън в президентските избори на 3 ноември в САЩ.

55-годишната сенаторка от Калифорния е първата цветнокожа жена, номинирана за този пост от някоя от двете големи партии в САЩ.

Тя отпадна на първичните избори на демократите за президент, но беше посочена миналата седмица от победителя Джо Байдън за негова подгласничка.

Харис прие номинацията и призова избирателите да гласуват, въпреки тревогите заради пандемията и забавянията в пощите. Тя добави, че споделя визията на Байдън за Америка, където всички са добре дошли и напомни съдбата на покойната си майка, биолог, която емигрира от Индия.

"Фактът, че съм тук тази вечер доказва с каква отдаденост са работили поколения мъже и жени, които са вярвали пламенно в обещанието за равенство, свобода и справедливост за всички".

В речта си Харис разкритикува "неспособността на Доналд Тръмп да бъде лидер" и подчерта, че в условията на пандемия "постоянният хаос" в администрацията на Тръмп и "некомпетентността ни кара да се страхуваме, безчувствеността ни кара да чувстваме сами."

Бившият президент Барак Обама, който преди 12 години избра Байдън за свои вицепрезидент, каза пред провеждащата се онлайн конвенция на Демократическата партия, че неуспехите на Тръмп са довели до 170 000 смъртни случая от COVID-19, милиони загубени работни места, а репутацията на Америка намалява в света.

Байдън води пред Доналд Тръмп в проучванията на общественото мнение преди изборите на 3 ноември, като подкрепата за него сред жените избиратели е по-голяма.

Очаква се Тръмп да бъде официално номиниран на националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG