Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лятото и отпуските забавят разпространението на COVID-19 у нас


Вземане на проба на пътуващи за Гърция на граничния пункт Промахон с България
Вземане на проба на пътуващи за Гърция на граничния пункт Промахон с България

В последните седмици се забелязва тенденция на намаляване на разпространението на заразата от COVID-19 у нас, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. Това вероятно се дължи на летния сезон, когато масово се ползват годишните отпуски и намалява струпването на хора в затворени помещения, на работните места и в градския транспорт.

От центъра не се ангажират с прогноза дали тенденцията ще се запази и в следващите седмици, още повече че наближава есента със сезонните вирусни заболявания, а и децата тръгват на училище.

В петък регистрираните новозаразени са 142-ма. Направени са 6844 диагностични тестове, показват данните на националната информационна система.

Високият брой направени тестове се дължи главно на изискването за влизане в редица страни, главно в Гърция, накъдето е основният поток от пътуващи зад граница българи.

От началото на изследванията за COVID-19 регистрираните заразени са 14 962, от които 824 са медицински лица. През изминалите 24 часа най-много новорегистрирани случаи има в София-град – 23, в Добричка и във Варненска област – съответно 22 и 12. Починалите през денонощието са петима, а от началото на пандемията – 532-ма.

Излекуваните са 10 087, от тях 156 са през последните 24 часа или повече от регистрираните новозаразени. Повече информация за развиетието на пандемията може да намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

Четиридневна работна седмица в Германия?

На фона на продължаващото разпространение на заразата от коронавирус по света, редица държави замислят дългосрочни мерки за ограничаването й. В Германия все по-сериозно се обмисля спорната идея за намаляване на работната седмица на четири дни.

Ако безработицата не намалее бързо, дебатите за намаляване на работното време могат да станат една от основните теми в предизборната кампания за следващите парламентарни избори в края на 2021 година. В Австрия социалдемократите предлагат намаляване на работното време с 20 процента и едновременно понижение на заплатите с 5 на сто.

От началото на пандемията в света са потвърдени над 22,4 милиона случаи на COVID-19 и над 787 хиляди починали, сочат данни на университета “Джонс Хопкинс”. Можете да следите на интерактивната карта разпространението на пандемията по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG