Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус блокира сайта на Радио Свободна Европа и изгони от страната двама журналисти


Двама кореспонденти на руската служба на Радио Свободна Европа бяха изгонени от Беларус. Те бяха задържани от полицията в Минск в петък, 21 август. Репортерите Юлия Вишневецкая и Андрей Киселев бяха отведени в Смоленск, Западна Русия и имат забрана да влизат в Беларус за пет години.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) не получи незабавно обяснение за това какво налага експулсирането на журналистите.

Това се случва на фона на решението на властите в Минск да забранят достъпа до беларуската секция на Радио Свободна Европа и още няколко уебсайта в опит да контролират информацията за протестите, които обхванаха цялата страна след президентските избори.

Заповедта, издадена от Министерството на информацията на 21 август, идва точно преди уикенда, когато отново се очакват масови демонстрации. Те продължават въпреки репресиите и заплахите от властите. Освен Svaboda.org, още 72 уебсайта, прокси и VPN сървъри бяха спрени.

При зареждане на сайтовете се появява съобщение, че достъпът е блокиран въз основа на решение на беларуското министерство на информацията. Спрени са новинарски портали като Belsat, Euroradio и Mediazona Belarus. Ограничен е и достъпът до страници на организации, които правят мониторинг на изборния процес.

Уебсайтове, свързани с белоруската неправителствена организация „Вясна“, която наблюдава репресиите срещу опозицията преди и след изборите, също бяха ограничени.

При потушаването на протестите около 7 хиляди души бяха задържани, стотици бяха ранени, а трима загинаха. Някои от освободените разказаха пред медиите за преживени побоища и тежки условия в арестите. Десетки журналисти също бяха арестувани по време на предизборната кампания, включително няколко от RFE/RL.

"Върви си, Лукашенко!" Да протестираш с риск да загубиш работата си
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Протестите в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. Александър Лукашенко, който управлява страната вече 26 години, беше преизбран с 80% от гласовете. Той беше обвинен от опозицията във фалшифициране на изборите. Европейският съюз също не признава резултатите от вота.

На второ място след Лукашенко е Святлана Циханоуска с малко над 10% от гласовете. В петък тя призова работниците от предприятията в Беларус да продължат и задълбочат стачките. Циханоуска, която в нощта след изборите напуска Беларус и се установи в Литва, отправи призива си във видеообръщение, качено в Ютюб. Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и ЕС, че са организирали протестите в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG