Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите в страната: баница за Доган и джипове играчки за Борисов


Протести с настояване за оставките на правителството и на главния прокурор се проведоха в столицата и други градове в страната. В София остават блокирани ключовите кръстовища при Орлов мост, Софийския унивеситет и на пл. "Независимост". Пред Министерския съвет в събота вечерта демонстрантите запалиха свещи като символ на разсейването на мрака, който според тях е създаден от управляващите.

Пред Министерския съвет бяха занесени и детски играчки. "Джипове, за да има на какво да се вози премиерът Борисов и след като подаде оставка", обявсни идеята един от протестиращите пред БНР.

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно“, коментира друг протестиращ. По-рано през деня, по време на отбелязването на 143 години от Шипченската епопея, президентът Румен Радев поиска разпускане на "дискредитирания парламент". Според него проектът за нова конституция, който ГЕРБ предлага, се прави само с цел печелене на време и бетониране на статуквото.

На 2 септември от 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено "Велико народно въстание", организирано от "Отровното трио". От трибуната пред ларгото Николай Хаджигенов напомни на присъстващите, че на тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат обсъжданията по написаната от ГЕРБ нова Конституция. "Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България", призоваха от "Отровното трио", цитирани от Дневник.

При посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи, предаде БНР. Те описаха присъствието си като „жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки“. Недоволството им е провокирано от инцидента в понеделник, при който протестиращи влязоха в конфликт с жена, която се опита да мине с колата си през блокадата.

По-рано през деня в парк “Росенец“ край Бургас се проведе станалото традиционно събитие "Доган сарай бийч фестивал". Протестиращите оставиха край оградата на резиденцията на Доган две "почетни оставки" - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР. За Доган беше оставена баница, която е символ на властта, разпределяна от почетния председател на ДПС, допълва Медиапул.

Протестите в България продължават вече втори месец. На 11 юли извънпарламентарната опозиция организира масово ходене до държавен плаж, който дни по-рано се беше оказал непристъпен и охраняван от служители на НСО. Те не бяха допуснали представители на партията до държавна собственост, защото тя се намира до имот, ползван от ДПС. Това, както и последвалото навлизане на прокуратурата в президентството за претърсване, стана повод за протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG