Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака." Стотици прокурори с декларация срещу критиките към тях


Главният прокурор Иван Гешев по време на речта си
Главният прокурор Иван Гешев по време на речта си
Пълно единодушие. Прокурори в резиденция "Бояна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Стотици прокурори и следователи се събраха на национално съвещание в понеделник в резиденция „Бояна“. Обвинителите се обединиха срещу това, което смятат за политическа намеса в работата на държавното обвинение и атаки срещу прокуратурата.

„Всички ние сме тук, защото е достигната червната линия, а тя е – застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура“, каза главният прокурор Иван Гешев в своята реч в началото на събитието.

„Дошло е времето ясно да заявим, че ние – прокурорите и следователите, повече няма да стоим безучастни, когато се нарушават основополагащи демократични принципи на една правова държава. В пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава са отправените към нас обвинения за деморализиране, злоупотреба с правомощия и корумпираност“, каза преди това говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

В позицията, приета на националното съвещание, прокурорите се обединяват в защита на независимостта си от „несъвместими с конституционния ред идеи за реформи“.

„Прокуратурата на Република България като част от съдебната власт има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем“, се казва в текста. „Темата за реформи в прокуратурата от години намира ежедневно проявление в политическия живот. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкова повече са атаките срещу нея.“

„Политическото говорене обаче трябва да има граници и те да свършват там, където се посяга на същностните елементи на прокурорския статут. Тези граници бяха преминати, и то безпрепятствено, демонстративно, в държава членка на Европейския съюз, призвана да защитава европейските ценности. С призивите за „реподбор“ на българските прокурори се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Тези призиви засягат несменяемостта, която гарантира независимостта ни. Затова сме длъжни да реагираме и да се противопоставим“, пише в позицията.

Районът на резиденция "Бояна" преди срещата на прокурорите
Районът на резиденция "Бояна" преди срещата на прокурорите

Като тема на съвещанието беше обявено „отстояването на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“. Предварително беше съобщено, че участие са потвърдили 700 прокурори и следователи от цялата страна.

Член 7 от Договора за ЕС регламентира процедура, която може да се предприеме срещу държава членка на Съюза при наличието на очевиден риск от тежко нарушение на ценностите, посочени в член 2. Това включва върховенство на закона. Подобна процедура може да бъде предложена от една трета от държавите членки, Европейския парламент или Европейската комисия и трябва да бъде подкрепена от четири пети от страните членки и Европейкия парламент.

Процедури по член 7 от Договора за ЕС бяха започнати срещу Полша и Унгария заради политики на управляващите, които според Европейската комисия нарушават върховенствто на закона.

Периметърът около резиденция "Бояна" беше отцепен преди началото на събранието
Периметърът около резиденция "Бояна" беше отцепен преди началото на събранието

Събитието започна на фона на протест пред резиденция „Бояна“, организирано от младежката организация на „Да, България!“ „МлаДа България“. Акцията беше под надслов „Масово посрещане на Иван Гешев“, а искането на протестиращите беше оставката на главния прокурор. Повече от месец и половина продължават протестите за оставките на Гешев и премиера Бойко Борисов в цялата страна.

Протестиращи в района на резиденция "Бояна"
Протестиращи в района на резиденция "Бояна"

Съвещанието на прокурорите е по повод декларация на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в която съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и българската служба на Радио Свободна Европа са обвинени в „злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“.

Повод за декларацията беше публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, в която бяха представени случаи, по които е работила прокурор Боряна Бецова. Именно тя е част от екипа, разследващ кой е правил тайните записи и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Същата статия провокира реакция на дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата на Република България, откъдето обвиниха Свободна Европа в нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

По случая беше извършена вътрешна проверка на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), която отхвърли претенциите на прокуратурата, посочвайки, че всички факти в статията са проверими, а текстът е информативен и не предлага оценки и лични мнения. Освен това Свободна Европа беше потърсила позицията на прокурор Бецова преди публикуването на статията, но тя е отказала да коментира.

Главният прокурор Иван Гешев по време на събитието
Главният прокурор Иван Гешев по време на събитието

В поредица изказвания прокурори и следователи остро възразиха срещу критиките към прокуратурата. Сред ораторите бяха Огнян Дамянов, член на прокурорската колегия на ВСС, Владимир Николов, член на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Петьо Петков, председател на управителния съвет на Камарата на следователите в България, прокурори и следователи от различни структури в страната.

В своята реч главният прокурор Иван Гешев отчете успехите на държавното обвинение под негово ръководство. „Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела, така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски“, каза той. „Вършим си добре работата и уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, а само за хората без пари и влияние. Нормални, в кавички, при всичко това са политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борбата за демокрация.“

На събирането присъстваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов, на вътрешните работи Христо Терзийски и депутати
На събирането присъстваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов, на вътрешните работи Христо Терзийски и депутати

На срещата присъстваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов, на вътрешните работи Христо Терзийски, бившият главен прокурор Никола Филчев, депутати и евродепутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG