Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е бил плътно следен от цивилни агенти, преди да изпадне в кома


Жител на Санкт Петербург на самотен протест срещу Кремъл, подозиран за поръчител на евентуалното отравяне на опозиционния политик Алексей Навални
Жител на Санкт Петербург на самотен протест срещу Кремъл, подозиран за поръчител на евентуалното отравяне на опозиционния политик Алексей Навални

Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил наблюдаван отблизо в дните, преди да се разболее внезапно и да изпадне в кома, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на публикация в тиражното руско издание „Московский комсомолец“. Службите са следили всяка стъпка на опозиционния политик включително и с камери.

Здравето на Навални се влоши внезапно в четвъртък миналата седмица, когато той и екип от негови сътрудници се прибираха в Москва със самолет от сибирския град Томск. Тежкото състояние на Навални принуди самолетът да направи аварийно кацане в Омск, на 2700 километра от Москва, където политикът беше откаран в безсъзнание в градската болница за спешна помощ.

"Състоянието му е тежко." Какво се случи с опозиционера Алексей Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

От болницата първоначално отказаха на съпругата и сътрудниците на Навални той да бъде транспортиран за лечение в чужбина. Главният лекар направи изявление, че изследванията не показват наличие на отрова и е вероятно влошеното здравно състояние да се дължи на срив в обмяната на веществата.

След интензивни совалки, дискретна намеса от Европа и разрешение от Кремъл, Навални беше транспортиран в болница в Берлин, където е поет от специалисти, а болницата е поставена под охрана от германската полиция. Операцията беше осъществена от хуманитарната организация „Кино за мир“ и платена изцяло с частни средства.

Според „Московский комсомолец“ следенето на политика се е извършвало от цивилни агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Той е бил наблюдаван непрекъснато с камери.

Изданието съобщава още, като се позовава на свои източници от ФСБ, че следенето на Навални не е разкрило никакви подозрителни контакти, които биха могли да са свързани с внезапното влошаване на здравето му.

От службата за сигурност смятат, че ако Навални е бил отровен, то това се е случило или на летището в Томск, или в самолета.

Източниците от ФСБ са разказали и за графика на пътуването на Навални в Сибир, колко стаи е бил наел екипът му в местен хотел, както и че самият Навални предпочел да не отседне в стаята, резервирана за него в хотела.

Тогава от екипа на политика наели за него апартамент, в който той да пребивава, вместо в хотела. Агентите на ФСБ обаче и там го открили, когато сътрудник на опозиционера отнесъл храна до наетото жилище.

Според източниците на изданието, във ФСБ очаквали резултатите от лабораторните тестове от проби, взети от полицията от всички места, на които са били Навални и екипът му по време на пътуването в Сибир, включително и проби на въздуха.

Първоначални резултати се очакват във вторник, а резултатите от тестове за евентуални радиоактивни материали ще има по-късно през седмицата, но не става ясно дали те ще станат публично известни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG