Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данаил Кирилов подаде оставка пред Бойко Борисов


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в парламента
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в парламента

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, съобщи в сряда Правителствената информационна служба.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Свободна Европа опита да се свърже както с министър-председателя, така и с министъра в оставка, но никой от тях не отговори на повикванията. Засега не са изнесени мотиви, с които Кирилов иска да напусне поста.

В началото на седмицата правосъдният министър бе специален гост на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев.

След него той отговори на репортерски въпроси. Пред журналисти Кирилов засегна най-разнообразни теми от авторството на проекта за конституция на ГЕРБ до руската конституция, която по думите му служи за модел в частта за "човешки права" на седем държави.

Правосъдният министър разясни, че приема като шега твърдението, че премиерът му е забранил да пише във Фейсбук, но му е поверил писането на проекта за основния закон. Кирилов коментира още, че е направил списък от 250 човека от "една партия", които го наричат Барни Ръбъл.

След тези му думи социалните мрежи мигновено отговориха с хумор на обясненията му. Във Фейсбук се появи дори "Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл". До момента в нея членуват над 17 000 души.

Данаил Кирилов беше председател на правната комисия в Народното Събрание до 2019 г.. Той пое поста, след като тогавашният правосъден министър Цецка Цачева подаде оставка заради скандала с евтините жилища за властта, известен като "Апартаментгейт".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG