Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напред и нагоре". Кант, Апостола, Филчев и много вдигнати ръце


Главният прокурор Иван Гешев пристига на срещата
Главният прокурор Иван Гешев пристига на срещата

Пълно единодушие. Прокурори в резиденция "Бояна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Четири контролно-пропускателни пункта (КПП) разделят оградата на Дом 2 на резиденция “Бояна” от останалия свят. Денят е понеделник, а часът малко преди 10 сутринта. Точно след час е насрочено началото на Националното съвещание на прокурорите.

“Вие нали не сте от протеста?”, обръщат се полицаи един по един към пристигащите. След като установят, че в колите има или прокурори, или журналисти, премахват огражденията и отстъпват място за преминаване.

“Казаха, че може да има и провокации, затова дайте прескарта. Не че тук има списък с акредитации, но за по-сигурно. Иначе документи ще ви искат по-нагоре”, казват поредните униформени с жилетки “Антикофликт”.

Всички те са извикани да охраняват организираното от главния прокурор Иван Гешев "Национално съвещание на Прокуратурата на Република България" по повод „отстояването на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“. Предварително беше съобщено, че участие са потвърдили 700 прокурори и следователи от цялата страна.

"Шефът каза"

Някои от дошлите обвинители не знаят защо се е наложило да присъстват. “Така и не разбрах защо е важно, ама шефът каза”, обръща се млада жена към своя по-възрастна колежка, която стои до нея на входа на резиденцията. “Нещо за Христо Иванов ще гласуваме и за някакви журналисти”, отвръща разсеяно събеседничката й и добавя: “Дано свършим до 13 часа, че иначе ще се приберем по нощите и ще сме убили цял ден в път”.

Националното съвещание беше свикано с аргумента, че обвинителите трябва да обсъдят как да противодействат на атаките срещу независимостта на прокуратурата, извършени, според тях, от публикация в Свободна Европа и твърдения на съпредседателя на "Демократична България” Христо Иванов. В началото на месеца той за пореден път призова за съдебна реформа, както и за нов подбор на прокурорите в системата. Ден преди съвещанието Иванов призова обвинители и следователи да не бъдат статисти в заседанието.

Протестът

Минути преди началото на съвещанието Христо Иванов и негови симпатизанти успяват да достигнат до едно от КПП-та пред Дом 2 на резиденция “Бояна”, където опитват да дадат писма с призив за независимост, на всеки пристигащ прокурор.

Само при вида на протеста отворените стъкла на автомобилите се затварят и никой от идващите не пожелава да прочете съдържанието на писмото. Така жълтите пликове, които протестиращи раздават, остават по стъклата на автомобилите. А щом шофьорите настъпват газта, след идентификаци и полицейска проверка, писмата хвръкват във въздуха непрочетени.

Всички пристигащи прокурори и следователи са посрещани лично от главния прокурор Иван Гешев, който стои на входа на Дом 2, облечен в костюм и вратовръзка и без обичайния, станал символичен за него каскет.

“Не са предвидени места за сядане, значи ще е кратко”, заключава участник в събитието, който казва на събеседника си, че е пътувал дълго и “понеже няколко часа в кола, хич не държа да седя”.

Празните столове и първите гости от ДПС

За редовите посетители няма организирани места за сядане и те трябва да стоят прави. В отделна, импровизирана ложа обаче организаторите са приготвили столове. На първия ред от тях е предвидено да седнат чуждестранни дипломати. Отредени са места за президента, премиера, членове на Министерския съвет, депутати и представители на Висшия съдебен съвет.

От дипломатическите мисии на поканата се отзовават само посланиците на Полша и Ирландия. Затова и 15 минути след началото на съвещанието останалите столове, придружени със слушалки за симултанен превод, са отстранени от пиара на прокуратурата, за да не се виждат празните места.

Бившият главен прокурор Никола Филчев разговаря с правосъдния министър Данаил Кирилов. На заден план - Хамид Хамид и Илхан Кючюк от ДПС.
Бившият главен прокурор Никола Филчев разговаря с правосъдния министър Данаил Кирилов. На заден план - Хамид Хамид и Илхан Кючюк от ДПС.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов също не присъстват. За сметка на това първи пристигат депутатът и евродепутатът от ДПС Хамид Хамид и Илхан Кючюк. Към тях се присъединяват лидерът на “Воля” Веселин Марешки, евродепутатът на ВМРО Ангел Джамбазки, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски. Точно до Кирилов сяда и бившият главен прокурор Никола Филчев. След края на събитието той получава специално внимание от наследника на поста Иван Гешев.

Точно срещу ложата за гостите е и кътът, отделен за медиите. Той представлява чадър, под който организаторите са поставили тонколона. За да запишат изказванията на ораторите, журналистите трябва или да коленичат, или да оставят микрофоните си на земята.

Микрофоните на медиите
Микрофоните на медиите

Главният прокурор Иван Гешев отказва да отговаря на журналистически въпроси както преди началото, така и след края на Националното съвещание. За сметка на това той произнася две кратки речи – откриваща и закриваща.

Както е завещал Апостола”

Във встъпителната си реч главният прокурор отчита арести на действащ министър и заместник-министри, припомня, че заради внесени в съда дела, зад граница се укриват "едни от влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите - тези, които те наричат простолюдие". Има предвид бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и бизнесмена Васил Божков, които се укриват в Белград и Дубай.

Гешев продължава с постиженията на прокуратурата, като посочва, че вече е решен проблемът с телефонните измами, кражбите и грабежите са намалели с над 20% за първите пет месеца. По думите на Гешев “хората вече не се страхуват, че може да бъдат убити, изнасилени или ограбени в къщите си”.

Шефът на обвинението казва, че прокуратурата арестува наркопласьори, които тровят децата, включително и закрилящи ги служители на най-високо ниво в правоохранителната система.

"Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела, така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски. Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия", казва главният прокурор пред подчинените си.

Освен Левски, Гешев цитира в речта си и американския президент Ейбрахам Линкълн: “Може да вървим бавно, но не вървим назад”.

След изказването на главния прокурор думата получават няколко обвинители и един следовател. По модела на своя началник използват цитати на писатели и философи. С доводи от Селинджър до Кант те изтъкват колко е важно моделът на обвинението да остане непроменен.

Никой не споменава, че вече над месец сред основните искания на протеста е това за оставка на Иван Гешев. Прокурори от Пловдив, Варна, Видин и София заявяват под различна форма солидарност с ръководството си.

“Един политик ясно и високо заяви желание да прави реподбор. Вече мишената е всеки един от нас. Ясно и недвусмислено се каза, че основният въпрос е кадровият въпрос. Под реподбор трябва да се разбира лов на вещици. Размахвайки пръст, той нито веднъж не постави думата независимост”, заявява районният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев.

Според колегата му Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите, той и неговите колеги не се страхуват от реформа на прокуратурата, защото именно “тя е най-гъвкавата институция в България”. След това Николов преразказва цитат на Кант, че политиците трябва да коленичат пред правото.

Членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов акцентира в изказването си, че има “червена линия, която не можем да допуснем да бъде прекрачена”. По думите му това са призивите за реподпор на обвинителите.

Неназованият повод

Пред множеството говорителката на Гешев Сийка Милева казва, че не трябва да се споменават имена на конкретни политици. Нито един не споменава името на бившия правосъден министър Христо Иванов.

В началото на август той внесе сигнал до главния прокурор с искане да бъдат проверени обстоятелствата около първия запис с гласа на премиера Бойко Борисов, в който той говори с неидентифициран и към момента събеседник. Иванов тогава каза, че се търси прокурор, който ще се осмели да разследва главния прокурор и че иска да покаже, че такъв няма. Затова, освен оставката на Иван Гешев, е необходима "дълбока конституционна реформа на прокуратурата".

"Има един прост принцип - ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции. Главният прокурор трябва да бъде поставен под ясна и демократична отчетност на Народното събрание... Трябва да има реподбор на прокурорите в България", каза тогава Христо Иванов.

Тази позиция е посочена от изказващите се като "червена линия", която е била прекрачена. Всички казват колко е важно прокуратурата да остане част от съдебната система, а някои задават риторично въпроса каква е целта на реформирането на съдебната власт.

Тихият вот и “напред и нагоре”

Час и двайсет минути след началото на съвещанието говорителката на главния прокурор Сийка Милева прочита проект на декларация за независимостта на държавното обвинение, който получава до президиума на събитието.

Тя призовава за гласуване с ръка и подканя скрилите се на сянка в Дом 2 на Бояна да излязат и да дадат своя вот.

Гласуването протече при пълна тишина
Гласуването протече при пълна тишина

Гласуването протича при пълно мълчание. Текстът е приет без “против” и “въздържал се”.

Малко преди 13 часа съвещанието е закрито от Иван Гешев, който пожелава на присъстващите да бъдат здрави и отправя призива "напред и нагоре".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG