Връзки за достъпност

Извънредни новини

Той съжали, че жертвите не са повече. Атентаторът в Нова Зеландия получи доживотна присъда


Нападателят от Крайстчърч по време на съдебно заседание
Нападателят от Крайстчърч по време на съдебно заседание

Нападателят от новозеландския град Крайстчърч, 29-годишният австралиец Брентън Тарант, беше осъден на доживотен затвор без право на замяна, съобщиха световните медии. Той уби 51 души при нападение срещу джамии на 15 март 2019 г. и рани други 40.

Тарант е първият обвиняем в историята на Нова Зеландия, който получи такава присъда. Той беше обвинен за убийство на 51 души, опит за убийство на други 40 и в тероризъм. 29-годишният мъж се призна за виновен по повдигнатите обвинения.

Миналата година Тарант откри огън в джамията „Ал Нур“ в град Крайстчърч, като предаваше нападението си на живо в социалните мрежи. Той направи това по време на петъчната молитва на мюсюлманите. След това шофира още 5 километра до друга джамия в града и уби още повече хора. При втората стрелба бе арестуван.

Тарант е имал и план да изгори джамиите, като е посочил пред полицията, че съжалява за неуспеха си. Бил е на път за трета джамия, в която се е готвел да стреля, когато е арестуван. Той е планирал педантично нападението, за да остави максимален брой жертви, каза прокурорът по делото в началото на съдебното заседание в понеделник.

При произнасянето на присъдата съдия Камерън Мандър определи действията на Тарант като „нечовешки“ и „безмилостни“. „Престъпленията Ви са толкова ужасни, че дори и да сте в затвора до смъртта си, това няма да бъде достатъчно наказание“, каза съдията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG