Връзки за достъпност

Извънредни новини

По лични причини. След критиките към ГЕРБ, шефката на ЦИК подаде оставка


Председателят на ЦИК Стефка Стоева
Председателят на ЦИК Стефка Стоева

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева подаде оставка в четвъртък. По време на заседание, пред членовете на комисията тя изтъкна, че причините за решението й са лични.

Преди да съобщи, че освобождава поста обаче, Стоева възрази срещу внесена промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за осигуряване на машините за гласуване на Комисията.

Преди 10 дни управляващата партия ГЕРБ внесе проект за изменение на изборния закон. Това се случи след като премиерът Бойко Борисов предложи “рестарт на системата” и приемане на нова конституция от Велико Народно събрание (ВНС).

ГЕРБ предложи не само промяна в начина на избиране на депутати във ВНС, но прехвърли отговорността за осигуряване на машини за следващите избори върху ЦИК. В момента законът казва, че това е работа на Министерския съвет. Народното събрание се събира на 2 септември и ако предложенията бъдат приети, цялата отговорност ще бъде прехвърлена на ЦИК.

Още преди промените да са факт обаче, в ЦИК са получили оферти за доставка на устройства, чрез които избирателите да могат да гласуват машинно. Документите първоначално са били адресирани до Министерския съвет, но в последствие държавната фирма "Информационно обслужване" ги е препратила до ЦИК, която все още не отговоря за това.

В началото на седмицата от ЦИК поискаха среща с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят въпроса. Такава среща до момента не е проведена, няма и отговор от страна на правителството.

В четвъртък Стоева подаде оставка. Свободна Европа опита да се свърже с нея по телефона, но той беше изключен.

Оставката на Стоева трябва да бъде гласувана от депутатите следващата седмица, когато те се връщат от лятната си почивка.

Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК през пролетта на миналата година. Тогава бившият конституционен съдия Стоева беше издигната от ГЕРБ като единствен кандидат за шеф на комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG