Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще изпрати специални части в Беларус, ако „екстремисти" започнат погроми


Руският президент Владимир Путин и беларуският държавен глава Александър Лукашенко в Санкт Петербург през 2017 година
Руският президент Владимир Путин и беларуският държавен глава Александър Лукашенко в Санкт Петербург през 2017 година

Русия ще създаде резерв от специални части, които "при нужда" да се намесят в Беларус. Това стана ясно от интервю на президента Владимир Путин за телевизионния канал "Россия-1", дадено в четвъртък. Путин каза, че е бил помолен да създаде такива части от президента на Беларус Александър Лукашенко.

Наредих да се създаде резерв от служители на правоохранителните органи в помощ на Беларус, каза руският президент. Той уточни, че засега няма нужда от навлизане на тези сили в страната, докато „екстремистките елементи в Беларус не минат границата и не започне вандализъм“.

Думите на Путин идват на фона на продължаващите над две седмици масови протести на беларуските граждани срещу официалните резултати от изборите за президент, проведени на 9 август. За победител беше обявен досегашният държавен глава Александър Лукашенко с 80% от подадените гласове. На второ място остана опозиционният кандидат Святлана Циханоуска с 10%.

Избирателите негодуват, защото са убедени, че изборите са фалшифицирани в полза на Лукашенко.

В първите дни на протеста силите на реда и специалните части на вътрешното министерство на Беларус приложиха извънредни силови мерки за разпръсване на протестиращите, като в арестите бяха вкарани над 7 хиляди души, а свидетелства за побоите и издевателствата над тях напълниха социалните мрежи и чуждите медии.

Самият Лукашенко смята, че протестите са инспирирани от САЩ и Европа, и посочи като конкретни подбудители балтийските страни, Полша и Чехия. Той каза, че ако се наложи, ще използва армията ипрез уикенда се появи в резиденцията си в Минск облечен с военни дрехи и с автомат в ръце, обграден от въоръжена охрана.

В четвъртък Путин каза: „Ние, разбира се, имаме задължения към Беларус. И Лукашенко така постави въпроса: да му помогнем, ако има нужда от съответната помощ. Аз казах, че Русия ще изпълни всичките си задължения. Александър Григориевич ме помоли да се сформира резерв от служители на правоохранителните органи и за точно това направих. Но се разбрахме, че той няма да бъде използван, докато ситуацията не започне да излиза извън контрол. И когато екстремистките, държа да подчертая, елементи, прикривайки се под разни лозунги, не минат определена граница и не започнат да безчинстват. Да палят коли, домове, банки, да се опитват да нахлуват в административни здания и така нататък“.

Преди десет дни по някои от пътищата от националната мрежа са били забелязани колони от товарни машини без номера и опознавателни знаци, написаха руски медии. Те са се придвижвали към границата с Беларус. В мрежата за видеосподеляния Ютюб са били качени и любителски клипове с лошо качество, на които се виждат колони с неразпознаваема техника.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG