Връзки за достъпност

Извънредни новини

Огнище на COVID-19 в социален дом в село край Пловдив. Новите случаи в България са 99


Дезинфекция в Хасковско
Дезинфекция в Хасковско

21 души от дом за хора с увреждания в село Джурково са заразени с коронавирус, съобщи БТА. Петима души от персонала и 16 обитатели на дома са диагностицирани с инфекцията.

По информация на БНР в Дома за хора с умствени и физически увреждания в селото са настанени 40 души, за които се грижат един лекар, четири медицински сестри и помощен персонал.

По думите на областния управител на Пловдив Дани Каназирева има възможност за изолиране на хората, които са дали положителна проба за коронавирус. При по-тежки случаи заболелите ще бъдат хоспитализирани в Асеновград. Пред бТВ Каназирева каза още, че персоналът е поискал да бъде поставен под карантина в дома и има кой да се грижи за обитателите му.

Окръжната прокуратура в Пловдив съобщи, че ще провери дали в дома са спазвани противоепидемичните мерки заедно с икономическа полиция и регионалната здравна инспекция.

Новите потвърдени случаи в дома в село Джурково за последното денонощие са три и те са част от доказаните 99 нови случая в България. Направени са 4 787 теста в страната. Най-много са новите случаи в област Благоевград – 25. Следват София – 23, Пазарджик – 9 и Варна – 8.

Активните случаи към момента са 4306. В болници се лекуват 723 пациенти, от които 61 в интензивни отделения. През последните 24 часа са починали са двама пациенти с вируса и са регистрирани 22 излекувани.

От началото на август новите регистрирани случаи на коронавирусна инфекция на седмична база са относително постоянни. В първата седмица на август те са повече – 1507, а през следващите три седмици варират между малко над 800 и малко над 900 нови случая на седмица. Броят на направените PCR тестове също е близък през четирите седмици на август. Най-малко са направените тестове между 10 и 16 август – 29 994, а през последните две седмици броят им е близо 35 000 на седмица.

Забелязва се ръст на броя на смърните случаи на пациенти с COVID-19 през последната седмица – регистрирани са 60 починали пациенти. В предходните две седмици те са били с 10 по-малко.

От началото на епидемията са потвърдени общо 16 164 случая COVID-19 в България. Излекуваните са общо 11 253, починалите са 605.

България отговори на кризата с коронавируса с въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 май тази година. Впоследствие мерките за противодействие на епидемията бяха отслабени. През изминалите два месеца България е сред страните с най-голяма смъртност в Европа на 100 хиляди души население.

Повече информация за развиетието на пандемията ще намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

По света регистрираните случаи на коронавирус са над 25 милиона. Най-тежко засегнатите държави остават САЩ и Бразилия, но през последните седмици броят на новите случаи в Индия е по-висок отколкото в тези страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG