Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите в САЩ: Байдън обвини Тръмп в разпалване на насилието


Доналд Тръмп защити привържениците си, за които се твърди, че са участвали в сблъсъци с протестиращите срещу расизма и полицейското насилие. Според президента техните действия са били "за защита" и част от "мирен протест"
Доналд Тръмп защити привържениците си, за които се твърди, че са участвали в сблъсъци с протестиращите срещу расизма и полицейското насилие. Според президента техните действия са били "за защита" и част от "мирен протест"

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън обвини Доналд Тръмп в разпалване на насилието в страната, предадоха информационните агенции. Обвинението беше отправено, след като привърженици на Тръмп стреляха с топчета с боя по протестиращи в Портланд през уикенда. Държавният глава обяви действията на подкрепящите го като мирни и опит за лична защита.

През изминалата седмица в няколко американски града се стигна до сблъсъци между протестиращи срещу полицейското насилие и привърженици на президента, които взеха жертви.

До сблъсъците в Портланд се стигна след като шествие от стотици автомобили с привърженици на Тръмп премина през града в събота и се засече с протестиращи от движението Black Lives Matter ("Животът на чернокожите има значение").

“Боята е защитен механизъм. Боята не е патрон“, каза Тръмп за случаите в Портланд. Той добави, че е наясно, че привържениците му са стреляли по протестиращи срещу полицейското насилие, но определи действията им като мирен протест.

Обръщайки се към журналист от Си Ен Ен президентът подчерта: “ваши привърженици” са застреляли млад мъж “не с боя, а с куршум”.

Тръмп коментира и ситуацията със 17-годишния си привърженик Кайл Ритънхаус, който получи обвинение за стрелба срещу трима протестиращи в Уисконсин, двама от които загубиха живота си. Президентът каза:

“Следим цялата ситуация. Това беше интересна ситуация. Вие сте видели същия запис, който и аз. Той се опитваше да избяга от тях, предполагам, така изглежда. Той падна и те доста агресивно го нападнаха. Предполагам, че беше в доста голяма беда, вероятно щяха да го убият”, каза Тръмп.

Няколко часа по рано, по време на своя реч в един от ключовите за президентските избори щати – Пенсилвания, кандидатът на демократите Джо Байдън обвини Тръмп в това, че не може да опази реда в страната.

“Този президент отдавна загуби всякакво морално водачество на държавата. Той не може да спре насилието, защото от години го разпалва“, каза Байдън.

Протестите срещу расизма и полицейското насилие заляха САЩ след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в края на май. Хиляди протестираха в продължение на дни, а в десетки градове се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, както и до масови безредици.

Протестната вълна в САЩ придоби нова сила преди седмицата след като афроамериканецът Джейкъб Блейк беше прострелян няколко пъти по време на конфронтация с полицията в Кеноша, Уисконсин. Мъжът оцеля и е в болница, но според близките му ще остане парализиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG