Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Радев: Провокациите на протеста са режисирани, конституцията - изтъргувана


Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.
Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.

Президентът Румен Радев определи като масово и несъразмерно насилието, извършено от полицията спрямо протестиращите в сряда вечерта. В свое изявление в четвъртък той каза, че по време на протеста са били извършени провокации, режисирани от "властта" и че тъкмо те са дали повод за действията на полицията.

Президентът визира 56-ия ден от протестите, искащи оставката на правителството и на главния прокурор. Тогава срещу протестиращите беше използван сълзотворен газ и бяха арестувани 126 души. Блокадите на кръстовищата бяха разтурени. Някои от задържаните бяха бити, без да са оказвали съпротива. Действията на полицията бяха предприети след като тя самата беше замеряна с бомбички, пиратки, храна и бутилки.

Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Демонстрацията в сряда дойде на фона на очакванията ГЕРБ да внесе в парламента проекта си за нова конституция, за което беше нужна подкрепата на 120 депутати. Внасянето на подобен проект поставя началото на многомесечна процедура, която, според протестиращите, е лансирана, за да удължи живота на правителството. В следобедните часове стана ясно, че от ГЕРБ са получили подкрепата на представители на "Воля" и ВМРО, с което са осигурили необходимите гласове за внасянето на проекта.

"Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция", каза в четвъртък държавният глава. Той добави: "Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват хвърлят страната в дългосрочна безизходица".

Президентът призова и протестиращите, и полицията да запазят спокойствие и "да не се оставят да бъдат въвлечени в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт". Той насърчи протестите, като ги определи като единственото възможно и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. "Дълг на всеки български гражданин е да каже не на насилието, репресиите и беззаконието", каза той и посочи, че "незабавната и безусловна оставка" на кабинета е единственият изход от кризата.

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG